[FOTO] Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie

Motto: „Vom avea o șansă în viitor doar dacă ne vom asuma propria noastră răspundere. Nu va veni nimeni de altundeva să ne ofere binele”.Regele Mihai I

 

M.S. Regele Mihai împlinește astăzi   95 de ani !

Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie.

România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos. Reședința familiei de Hohenzollern-Sigmaringen se află în orașul Sigmaringen, în apropierea munților Pădurea Neagră, nu departe de locul de unde izvorăște Dunărea. Dinastia de Hohenzollern a dat numeroase personalități istoriei medievale și moderne europene, cel mai de seamă fiind Wilhelm I, rege al Prusiei,  apoi împărat al Germaniei. Din ramura Hohenzollern-Sigmaringen se trage și Dinastia Regală a României : Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I.

Mihai I a văzut lumina zilei pe  25 octombrie 1921, la Sinaia!

La reşedinţa privată din Elveţia, Majestatea Sa Regele Mihai I va aniversa ziua de naștere alături de Alteţa Sa Regală Principesa Elena şi de Alteţa Sa Regală Principesa Sofia.

  A fost uns pentru prima dată rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, apoi între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Este unul dintre puținii foști șefi de stat în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen , la care a renunțat mai târziu.

Sub președinția lui Emil Constantinescu, în  anul 1997  și-a primit înapoi cetățenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate și o parte din proprietăți. Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Mihai a ținut un discurs în fața camerelor reunite ale Parlamentului României. În martie 2016 a fost anunțată îmbolnăvirea M.S.  de cancer și retragerea din viața public

Cu ocazia aniversării Majestății Sale, Casa Regală organizează o serie de manifestări publice, precum vernisaje, concerte și proiecții, inclusiv un spectacol inedit: punerea în scenă a unei piese de teatru scrisă în urmă cu 56 de ani de Regele Mihai și Regina Ana.

 În prezenţa Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu, Ateneul Român va găzdui, începând cu ora 18, a noua ediţie a concertului anual de binefacere organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României. Fondurile obţinute în urma concertului vor fi folosite în beneficiul programului Tinere Talente, prin intermediul căruia Fundaţia oferă burse de studiu tinerilor artişti aflaţi în situaţii materiale dificile. În debutul concertului, Principesa Moştenitoare Margareta va da citire mesajului cu prilejul aniversării Majestăţii Sale Regelui Mihai I, la împlinirea vârstei de 95 de ani. Concertul va fi oferit de către violonistul Roman Kim, alături de Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României, dirijată de maestrul Tiberiu Soare. După concert, în foaierul Ateneului Român, va avea loc expoziţia bursierilor programului Tinere Talente. Alături de Principesa Moştenitoare şi Principele Radu, va fi prezentă Principesa Maria.

Festivitățile vor continua în Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni, la ora 19, cu  lansarea cărţii „Anul regal”, publicată de Editura Adenium. După lansare, participanţii la eveniment vor urmări filmul „Războiul Regelui” realizat de John Florescu.

La mulți ani M.S. Regelui Mihai I !

 „Copiii și tinerii țării au astăzi o viață fără granițe. În fața computerelor sau călătorind pe cinci continente, fără niciun complex de inferioritate, ei sunt acea parte a României care ne așază la nivel de egalitate cu orice altă țară a lumii.Mulțumesc părinților și profesorilor care, prin sacrificiu personal, dau copiilor lor un viitor așa cum nicio altă generație trecută de români nu a putut avea.Vom avea o șansă în viitor doar dacă ne vom asuma propria noastră răspundere. Nu va veni nimeni de altundeva să ne ofere binele.” Regele României Mihai-I  

Epilog: „Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa.” Regele României Mihai-I

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles