[FOTO] Ultima zi a manifestărilor „Reșița în 10 dimensiuni” culminează cu sensibilitate și recunoștință, sub pecetea poetică

 Ora 19.00

Festivitatea a început cu acordarea diplomelor de excelenţă pentru cei care au susţinut evenimentul: Primăria Reşiţa, Lyons Club Reşiţa, UCMR, Fotoclubul Banatului Montan, Teatrul de Vest, Cenaclul literar “Semenicul”, Direcţia Judeţeană de Cultură Caraş-Severin, Biblioteca Judeţeană “Paul Iorgovici”. S-au acordat şi diplome de mulţumire pentru: Banat TV, Jurnal CS, Info CS, Argument, Express de Banat şi Reper 24, şi una de gratitudine pentru Radio Reşiţa.

Ileana Chichere, sotia regretatului poet, a primit numărul 1 al cărţii, lansat cu ocazia primei ediţii a Concursului Naţional de Poezie “Ion Chichere”. Concursul s-a adresat tinerilor poeţi. Câştigătorii sunt din judeţele Bacău, Sibiu şi Galaţi. Statuetele oferite câştigătorilor sunt realizate de Doru Vasiuţ. Medeea Plaţa din Anina a primit o menţiune. Primele trei menţiuni sunt pentru 3 tineri din Bucureşti. Directorul Bibliotecii Judeţene “Paul Iorgovici”, Clara Maria Constantin a povestit despre istoria apariţiei cărţii volumul “Manuscrise”, de Ion Chichere, apărut sub egida bibliotecii. Volumul va fi distribuit către biblioteci din toata ţara, pentru a promova concursul, dar şi pe poet. Fiindcă mare parte din poeziile scrise de Chichere au fost puse pe muzică, manifestarea s-a încheiat cu un concert de muzică folk. Poezia e ca dânsul şi e legată de muzică. Vasile Gondoci a fost primul folkist, care a deschis seara muzicală.

Articol în curs de actualizare.

***************

Motto: „O pasăre albă m-a traversat/Ca o cruce plutea/Eu semănam cu zborul ei/Ea semăna cu moartea mea”. Ion Chichere

Ultima zi a manifestărilor „Reșița în 10 dimensiuni” se încheie într-un mod semnificativ, incepând cu ora 18, prin readucerea unui emoționant Laudatio memoriei poetului și publicistului Ion Chichere, concretizat  printr-o festivitate de premiere a participanților la Concursul Național de Poezie “Ion Chichere”și  urmat de un concert de muzică folck organizat în memoria sa de Marian Apostol și Cristian Buică.

,,Şi totuşi Dumnezeu încape în om/doar mâinile îi rămân afară/ca doi tâlhari în stânga şi-n dreapta fiului/care învaţă să moară’’, mărturisea poetul.

Fiul lui Aurel Chichere și al Elenei Chichere, fostă deportată în Bărăgan, poetul s -a născut la 11 decembrie 1954, în satul Fizeș, comuna Berzovia și s-a mutat definitiv în veșnicie într-o zi de 13-ca și Nichita Stănescu- septembrie a anului 2004.

Membru al cenaclului „Semenicul”, secretar literar și redactor al Societății Literar- Artistice „Semenicul” și al revistei cu același nume, a fost  de asemenea redactor colaborator la editurile: Timpul, Marineasa și  Augusta.

Debutul său  publicistic a avut loc în anul  1971 în revista „Orizont”, iar debutul editorial  in volumul colectiv Argonauții, editura Facla, 1986.

A dus slova Banatului de Munte în prestigioase publicații naționale și figurează în antologiile de poezie: Orașul cu poeți, Casa Faunului,Canticles from Banat.

A fost distins cu premiul pentru  debut în poezie al filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor (1991) și Marele Premiu „Mihai Eminescu” al Teatrului Vechi din Oravita( 1998) și a fost elogiat de personalități culturale precum: Horia Garbea, Gheorghe Tomozei, Lucian Vasiliu, Cornel Ungureanu, Dan-Silviu Boerescu ,Alex Ștefănescu  sau Ștefan Augustin Doinaș și deasemenea  membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Ion Chichere a lăsat în CV-ul cultural al Banatului de Munte o  semnătură semnificativă, de destin literar,  impregnată în aura singuratică a celor aleși să deslușească prin har labirintul veșniciei.

Ultima zi a manifestărilor  „Reșița în 10 dimensiuni” culminează cu sensibilitate și recunoștință, sub pecetea poetică,  pentru a spune povestea mai departe a unui Hamlet al poeziei românești, care deși a pierdut, ca om, toate bătăliile vieții, a rămas Prințul poeziei în veșnicia clipei care domnește între hotarele nemuririi.

Rămâne să ne luăm identitatea unui Horațio pentru a-i spune povestea mai departe… fie și pentru o seară, fie și pentru o soartă, fie și pentru o moarte, Ion Chichere trebuie dus pe sânge mai departe.

Citându-l prin versurile sale „Între lux şi mizerie/ Sunt la capătul întrebării/ Pe drumul Damascului,/ Doamne, dă-mă-napoi altcuiva/ E ora şase/ Şterge feţele zarului/ Spală cuvintele de rime”…  veniți astăzi la ora ȘASE în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor „Corneliu Diaconovici”.

casa-de-cultura

Epilog: „Am murit/uitând în mână creionul/cu care/nimeni nu va mai putea scrie”. Ion Chichere

 Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles