[FOTO] Eroul de la Lainici omagiat la Reşiţa – Generalul Ioan Dragalina la 100 de ani

100 de ani de la moartea eroică la Lainici a generalului Ioan Dragalina –  (1916-2016)

Centenarul a fost marcat la Muzeul Banatului montan printr-o expoziţie fotografică vernisată marţi, 18 octombrie. Expoziţia inaugurează seria de manifestări organizate de muzeul reşiţean pentru a marca trecerea unui secol de la Primul Război Mondial şi intrarea României în război, în 1916.

Despre generalul Ioan Dragalina se poate spune că a fost un mare caracter, spune dr. Dumitru Ţeicu – directorul instituţiei. “La deschiderea Universităţii Bucureşti, primul ministru îi spunea Regelui Carol I că şcoala va scoate mulţi specialişti de care ţara are nevoie. Dar ţara ducea lipsă de caractere, nu de specialişti, după cum avea să răspundă Regele. Dragalina a dobândit caracterul din familie, iar pregătirea militară în şcolile militare imperiale din Caransebeş, Timişoara sau Viena. În armată română a parcurs toate treptele militare, de la sublocotenent până la general“, a mai spus directorul muzeului din municipiul de pe Bârzava.

În vreme de război, generalul era cel dintâi care executa ceea ce cerea de la subordonaţi, fiind un exemplu prin apropierea de trupă şi de ofiţerii din prima linie. Pe 12 octombrie 1916, era rănit în apropiere de Mănăstirea Lainici, iar 12 zile mai târziu se stingea sub ochii fiului său, Corneliu, cel care lupta pe frontul din Dobrogea.

Astăzi, românii trăiesc în bună înţelegere în statul făurit la capătul Primului Război Mondial. Elevii de la două licee reşiţene au participat la vernisajul expoziţiei omagiale alături de muzeografi, reprezentanţii Centrului Militar, ai Arhivelor statului şi ai Consiliului judeţean Caraş-Severin. Expoziţia rămâne pe simezele Muzeului Banatului montan din Reşiţa până în ianuarie 2017 tuturor celor interesaţi să cunoască istoria neamului.

Cele mai citite

Related Articles