[FOTO] Lumea în care urșii sunt împușcați pe la spate

Motto: „Nu recunosc alt semn al superiorității decât bunătatea.” Ludwig van Beethoven

În lumea în care urșii sunt împușcați pe la spate, nu sunt bani pentru campioni, fie ei din sport, educație sau cultură, în lumea  în care toată lumea are onoare și demnitate doar virtual, în ziua în care actorul, regizorul, scenograful, damaturgul, pictorul și impresarul  propriei companii teatrale, omul  de teatru complet, laureat al premiului Nobel Dario Fo plecă din lumea aceasta, tot ce s-a putut cultural semnala a fost – judecata de apoi – a serii oferite de Radio Reșița, din respect pentru cetăţeni şi  pentru a onora  invitaţia făcută de organizator, în calitate de principal partener media şi promotor al tuturor evenimentelor urbei,  în cadrul manifestării „Reșița în 10 dimensiuni”… Natura umană nu se dezminte. Chiar și pe drum drept, şarpele tot numai în serpentină merge, am constata parafrazându-l pe Lucian  Blaga.

Și pentru că puțini oameni aud cu plăcere despre păcatele pe care le fac cu plăcere, voi cita pe regretatul om de cultură plecat recent dintre noi Dario Fo:

 „Cea mai bună metoda de a reuși în viață este să acționezi potrivit sfaturilor pe care le dai altora.”

Potrivit Bibliei, după ce Creatorul le-a amestecat limbile pentru a nu se mai putea înţelege, oamenii au abandonat proiectul lor, fiind nevoiți să se despartă în popoare și rase. De aici provine și numele „Babel“, care înseamnă confuzie, amestecare. De la acest eveniment biblic a luat naștere și expresia „ca la turnul Babel“, care descrie momentul în care oamenii vorbesc, dar nu se pot înțelege.

Din păcate, uneori în lumea de astăzi invidia, ignoranța sau superficialitatea îmbrăcate în autosuficiența personală  răstignesc prieteniile, respectul  și decența dialogului spiritual. În funcție de interesul propriu se dau  verdicte și se distrug oameni, se îngroapă  speranțe și se lustruieşte, în funcție de interes, cine trebuie, când trebuie, dacă asta ne avantajează.

Este pragmatismul unei lumi care ucide idei, principii, moralitate și ursusuleți… pe la spate.

 „Pe unde am tăiat eu lemne, voi nu ați tăiat nici surcele, spunea cu modestă înțelepciune un om… Ei bine, singura concluzie ar fi că nu trebuie tăiate pădurile, doar  surcelele, altfel unii   se vor visa goruni și vor dori să rămână singuri pe postamentul la care închipuirea lor râvnește… Este retorică întrebarea: DE CE ?

 La ce  folos să încerci să obţi demnităţi, dacă demnitatea nu este o parte a caracterului tău?

De ce ucidem urșii pe la spate, dacă noi, oamenii, după ce-am evadat din turnul Babel am inventat praful de pușcă?  Pentru că nu puteam să-i privim în ochi.

Epilog: „Ipocrit: omul care și-a ucis amândoi părinții… cerând mila pe motiv că este orfan.” William Shakespeare

Anca Bica Bălălău

1 COMENTARIU

  1. De ce “pe la spate”, Doamna Balalau? Mă rog… Cat priveste ursii… multe “urme au lasat”

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles