[AUDIO] Ce vină au jivinele din pădurile României?

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a pus gând rău animalelor sălbatice strict protejate, aici fiind vorba de marile carnivore: urs, lup, râs şi pisică sălbatică.

Un proiect de Ordin aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului propune recoltarea prin împuşcare a peste 1.690 de animale protejate. Şi deşi Ministerul Mediului ar trebui să protejeze flora şi fauna, au propus eliminarea animalelor pe considerentul pagubelor produse, cu toate că în cele mai multe dintre cazuri acestea nu există.

Csibi Magor – reprezentantul WWF România:

“Apreciem foarte mult din partea ministerului că există o dezbatere publică în jurul cotelor însă considerăm că trebuie să existe nu numai la nivelul societăţii, ci şi în comisii de specialitate, o rezoluţie foarte clară. Noi ceea ce am vrea în acest moment este că în continuare să ne asigurăm că comunităţile locale sunt protejate însă să punem cumva capăt unui sistem în care vânătorii sunt cei care declară pagubele în urma animalelor sălbatice”.

Reprezentanţii Direcţiei silvice caraş-Severin au precizat că anul acesta Ministerul a propus pentru prima dată în dezbatere publică derogarea de la lege a carnivorelor mari, deşi legea protecţiei vânatului şi vânătorii a fost emisă cu 10 ani în urmă. Traian Roşu – şeful serviciului vânătoare şi salmonicultură din cadrul instituţiei judeţene spune că acest lucru se întâmplă din cauza înmulţirii excesive, de la un an la altul, a exemplarelor din anumite specii, fapt care obligă animalele să îşi extindă habitatul intersectându-se în acest fel, în cele mai multe dintre cazuri, cu cel al omului, provocând astfel pagube:

“Din cele 18 fonduri de vânătoare pe care le gestionăm, 8 sunt populate cu urs având la evaluarea din 2016, 57 de exemplare, adică cu 6 mai multe decât anul trecut. Deci în momentul ăsta avem dublu faţă decât pot să suporte aceste habitate.”

Organizaţia de mediu WWF România solicită acum Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor revizuirea cotelor şi identificarea fără întârziere a soluţiilor alternative în ceea ce priveşte gestionarea eventualelor conflicte între habitatele speciilor sălbatice şi ale comunităţilor locale.

Sursa foto:totb.ro

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles