Folclorul bănăţean promovat la Gyula

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu şi vicepreşedintele Ionuţ Popovici au participat ieri(duminică, 2 octombrie), la Festivalul de promovare şi păstrare a culturii populare tradiţionale romanesti “La obarşii, la izvor” organizat la Gyula, Ungaria. La manifestare au luat parte: ES dl Florin Vasiloni, consul general al Romaniei la Gyula, PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria, PS Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, dna Gabriela Matei, directorul Institutului Cultural Roman din Budapesta şi alţii invitaţi.

La ediţia din acest an a festivalului de la Gyula au fost prezentate cultura şi tradiţiile populare din judeţul Caraş-Severin fiind prezentată o expoziţie de costume populare autentice iar pe scena sălii de spectacole a Liceului „Nicolae Bălcescu” a urcat Ansamblul “SEMENICUL” al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Costume populare vechi şi noi au putut fi admirate de toţi cei prezenţi la festival. Costumele, reprezentative pentru cele patru mari zone etnografice ale Banatului de Munte: Valea Bistrei, Valea Timişului, Valea Almăjului şi Clisura Dunării, au fost aduse de Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş.

Expoziţia a cuprins şi costume noi din Banatul de Munte prezentate de soţii Ionaşcu, proprietarii unui atelier specializat din Calnic.

Am fost invitaţi la Gyula, Ungaria, la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de promovare si pastrare a culturii populare traditionale romanesti <La obârşii, la izvor>, motiv pentru care am considerat că este frumos să fim prezenţi cu tot ceea ce înseamnă judeţul Caraş-Severin, cu costume populare tradiţionale vechi, autentice, cu muzică populară din judeţul nostru şi, bineînţeles, cu dansurile noastre, toate fiind apreciate de spectatori. Este şi un început în ceea ce priveşte parteneriatul dintre instituţia noastră şi alte instituţii culturale din această zonă, mai ales că, în această parte a Europei nu am avut o colaborare. Ne-am bucurat mult că românii din Gyula au fost alături de noi”, a declarat cu această ocazie preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Destinat promovării culturii, limbii și tradițiilor populare românești, evenimentul a fost organizat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Budapesta, Consulatului General al Romaniei la Gyula si cel al Consiliului Judetean Caras-Severin.

Cele mai citite

Related Articles