[FOTO-AUDIO] Seara magică la Reşiţa: Regal clasic al Filarmonicii Banatul cu prilejul Sărbătorii de la Palat

Orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timişoara a vibrat, duminica seara, sub bagheta maestrului Radu Popa. La fel şi publicul spectator, prezent în număr mare în Parcul Tricolorului al municipiului Reşiţa. Preţ de peste o oră, reşiţenii au avut parte de un concert extraordinar susţinut de Filarmonica Banatul.

Parcul Tricolorului din Reşiţa a fost “ornat” cu arii celebre interpretate cu rafinament de muzicienii fialrmonicii, iar aplauzele şi starea de confort emoţional, au caracterizat atmosfera serii. Din fericire, timpul a contribuit, metaforic spus, astfel încât prima duminică de octombrie să fie la fel de plăcută precum muzica ce răsuna în armonie cu bucuria spectatorilor.

Prezentatorul şi amfitrionul concertului Filarmonicii este chiar directorul Ioan Coriolan Gârboni, care a susţinut atmosfera cu fiecare prezentare a partiturilor ce urmau a fi interpretate. Acesta socializa cu umor şi bucurie, într-o manieră care a captivat publicul prezent.

Este de apreciat faptul, că în ultimele luni, reşiţenii au avut parte de evenimente culturale muzicale, precum: Filarmonica Arad, Filarmonica Oltenia din Craiova şi, acum, Filarmonica Banatul din Timişoara, momente care întregesc ideea unui nou CV cultural al municipiului. Să nu uitam că şi aniversarea celor 20 de ani de Radio Reşiţa a punctat trei zile de manifestări muzicale, pentru bucuria tuturor ascultătorilor, aşa cum nu trebuie să uităm, dintr-un vibrant patriotism local, nici istoria Reşiţei Române, ce a făcut subiectul unui film de scurt metraj realizat de cameramanul Doru Marcu şi prelucrat de operatorul Andrei Bălbărău după scenariul lui Ioan Frigură Iliasă în deschiderea acestei seri, care au încheiat manifestările Palatului Cultural.

Ascutaţi aici varianta audio a scurt metrajului despre Reşiţa de altădată şi momentul istoric al translatării în 1985 a Bisericii ortodoxe române de la Pătru Iacob în anii construcţiei socialismului:

Pe parcursul spectacolului, reşiţenii au ascultat Johan Strauss – tatăl şi fiul, Offenbach, Johannes Brahms, James Last, Enio Morricone, aceştia fiind doar câţiva dintre compozitorii ale căror creaţii au fost interpretate magistral de orchestra Filarmonicii din oraşul de pe Bega sub bagheta dirijorală a Maestrului Radu Popa.

Printre personalităţile locale prezente, amintim: prefectul judeţului Caraş-Severin, Florenţa Albu, managerul Radio Reşiţa, Laura Sgaverdea, dr. Felicia Quint, poetul Iacob Roman, managerul Bibliotecii judeţene “Paul Iorgovici” Caraş-Severin, Clara Maria Constantin, protopopul Reşiţei, pr. paroh Gheorghe Şuveţi, reprezentanţi ai Episcopiei Caransebeşului, înalte feţe bisericeşti din oraş şi judeţ, dirijorul Doru Morariu, conducătorul orchestrei Filarmonicii din Iaşi, cunoscut reşiţenilor din vremurile când conducea Corul Mioriţa şi mulţi alţii.

… dar când cortina serii magice s-a lăsat, aplauzele au muţit şi spectatorii au plecat către casele lor, mai bogaţi sufleteşte, iar liniştea s-a aşternut peste Parcul Tricolorului cu a sa monumentală catedrală, ca semn al Divinităţii veşnic ocrotitor al Banatului de Munte am reuşit să aflăm câteva impresii şi gânduri de la directorul Filarmonicii “Banatul” din Timişoara:

“Văd că sunt tot mai mulţi (n.r. spectatori) şi reacţionează tot mai bine la concertele, publicul este într-adevăr doritor de asemenea evenimente. Pentru noi, Filarmonica Banatul, este o bucurie şi de asta cred că trebuie să slujim Banatul. O să avem concerte şi în Sânnicolau Mare, în Caransebeş, peste tot nu numai în Reşiţa. Acum suntem chemaţi şi la Deva să dăm concerte, chiar şi la Bistriţa  şi e o bucurie pentru că este primul concert în afara Timişoarei de când am câştigat titlul de capitală europeană şi sunt convins că reşiţenii sunt lângă noi şi vom avea nevoie de sprijinul lor şi în continuare…”.

precum şi de la dirijorul Doru Morariu:

Ideea de a veni Filarmonica “Banatul” din Timişoara e un gând foarte bun. Concertul a fost deosebit, s-a adresat întregului public, orchestra e foarte bună, directorul Filarmonicii, dl. Gârboni a prezentat foarte frumos, a ştiut să capteze care a reacţionat extraordinar. După părerea mea a fost o seară super reuşită şi iacă-tă că se poate şi în maniera cultă. Îi felicit pe toţi organizatorii şi am simţit bucuria muzicii în această seară.” 

dar şi de la coordonatorul tuturor acţiunilor din programul Zilelor Palatului Cultural, care a dus greul celor trei zile pline, preşedintele Asociaţiei Reşiţa Română, Nicolae Plujar:

“Cred că aşa cum s-a observat, n-aş vrea să mă laud, cred că a fost una dintre cele mai reuşite ediţii. Au fost foarte mulţi spectatori, au fost momente variate: fanfare, coruri, dansuri populare şi, eu zic că, spectacolul filarmonicii este o încununare a activităţii noastre. Mă bucur din tot sufletul că sunt tot mai mulţi reşiţeni care simt că au nevoie de acest gen de spectacole. Şi în primul rând mă bucur că Radio Reşiţa este alături de noi şi ne-a promovat, ne promovează şi sunt sigur că ne va promova şi în continuare. Vă mulţumesc din tot sufletul că sunteţi alături de Asociaţia Reşiţa Română.”

În finalul evenimentului Nicolae Plujar -preşedintele Asociaţiei Reşiţa Română a înmânat o diplomă de merit directorului Filarmonicii Banatul din Timişoara, Ioan Coriolan Gârboni.

(Echipa Radio Reşiţa)

Cele mai citite

Related Articles