De domeniul incredibilului: Într-o grădiniţă din Caraş-Severin învaţă doar… 4 copii

După mai mulţi ani de inactivitate, din acest an şcolar s-a redeschis grădiniţă din satul Ravenska, aparţinător comunei Şopotul Nou, locuit în majoritate de populaţie de etnie cehă. Aici învaţă acum 4 copii, însă în condiţiile depopulării aşezări, menţienerea grădiniţei nu este deloc o sarcină uşoară.

“Împreună cu primarul Păun Baba am făcut eforturi uriaşe la autorităţile competente pentru a se redeschide grădiniţa, pentru că au apărut patru copii şi este foarte greu pentru acei copii să se deplaseze zi de zi până la Şopotul Nou sau în alte localităţi. E adevărat că ei au drum asfaltat, acolo deplasarea cu maşina este mult mai uşoară, dar cu toate acestea vorbim de copii mici, de grădiniţă, cu vârste de 3-4-5 ani maxim şi nu este uşor ca să-i duci pe acei copii dimineaţa, iarna, la 12-13 kilometri. Este o mare realizare pentru noi că s-a reuşit redeschiderea grădiniţei şi sper că vom reuşi ca să o păstrăm în continuare!”, ne-a precizat Ştefan Bouda – preşedintele Uniunii Slovacilor şi Cehilor din România – Filiala Banat-Sud.

Menţinerea grădiniţei nu este o sarcină uşoară pentru întreaga comunitate, în condiţiile în care satul Ravenska este unul dintre cele mai depopulate sate cu locuitori de etnie cehă, de aici plecând majoritatea locuitorilor.

Paul Sever Smadu

Foto: www.panoramio.com

Cele mai citite

Related Articles