[AUDIO] Taxe vamale nesemnificative la Vama Naidăş

266

Vama Naidăş din Caraş-Severin este una dintre cele mai puţin aglomerate din vestul şi sudvestul ţării. Pe parcursul anului, s-a constatat o medie zilnică de 440 de autovehicule, ceea ce înseamnă că vama este tranzitată de numai 18 maşini pe oră. În primele 8 luni, încasările de taxe vamale la persoane fizice au fost de doar 900 de lei, spune şeful biroului vamal, Cătălin Zărnescu.

„Taxele vamale încasate de la persoanele fizice sunt în continuare nesemnificative deoarece, în conformitate cu legislaţia vamală în vigoare este permisă introducerea în ţară de bunuri în scutire de taxe vamale şi TVA, în limita unei valori globale de 300 euro/călător, cu condiţia ca aceste bunuri să nu fie importate în vederea comercializării. Peste suma de 300 de euro, dar să nu depășească o valoare de 700 de euro, se aplică o taxă vamală forfetară de 2,5% din valoarea bunurilor”.

Vameşii de la Naidăş au confiscat în acest an aproape 4500 de pachete de ţigări de contrabandă şi 18 kg de tutun. La acestea se adaugă 270 de litri de alcool şi peste 100 de litri de erbicid.

(Sebastian Dragomir)