[FOTO-AUDIO] La Lupac a fost ridicată o uzină, dar nu are cine lucra în ea

273

Deponeul ecologic de la Lupac va intra în probe de luna viitoare. Cu toate acestea, deşeurile din Caraş-Severin nu vor ajunge prea curând în acest Centru de management integrat. Investiția Consiliului Județean este realizată 99%, dar nu există operator care să se ocupe efectiv de fluxul tehnologic existent. Cel mai probabil, activitatea va începe efectiv în decembrie, dar asta numai dacă nu vor fi alte contestații. Preşedintele forului judeţean, Silviu Hurduzeu spune că mai trebuie realizată racordarea la energia electrică. Problema cea mare este alta:

„Nu s-a găsit operatorul care să lucreze la Centrul de la Lupac şi la staţiile de transfer. În 8 august au fost deschise ofertele, iar doi participanţi au contestat. Aşteptăm rezultatul de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.”

 

Un alt minus al proiectului, în valoare totală de aproape 60 de milioane de euro, este lipsa drumurilor de acces. S-au făcut mai multe licitaţii, însă nu s-au găsit firme interesate să asfalteze drumurile până la staţiile de transfer din judeţ şi până la deponeul de la Lupac.

Atunci când va deveni operativă, în baza centrală de gestionare a deşeurilor de la Lupac vor ajunge resturile separate de populaţie pe categorii de reciclare: hârtie şi carton, sticlă, plastic şi metal şi deşeurile menajere. Teoretic, aici vor lucra 70 de oameni.

Deşeurile reciclabile vor fi introduse în staţia de sortare, fiind pregătite pentru reutilizare. Cele menajere vor ajunge în staţia de compostare şi, după proceduri specifice succesive, vor fi transportate la depozitul de deşeuri ecologic.

(Sebastian Dragomir)