Proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost adoptat de Senat

Instanţa va putea dispune măsuri de control a respectării ordinului de restricţie în cazurile de violenţă domestică, cum ar fi obligarea agresorului să se prezinte la poliţie periodic şi să fie supus testării psihologice, au decis luni senatorii.

Proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, iniţiat de deputatul Remus Cernea, a fost adoptat de Senat cu 85 de voturi “pentru”.

Proiectul de lege prevede că instanţa poate dispune măsuri de control a respectării ordinului de restricţie şi pentru prevenirea încălcării acestuia, cum ar fi obligarea agresorului să se prezinte la poliţie o dată la 14 zile, în funcţie de decizia instanţei, pentru stabilirea conduitei acestuia.

De asemenea, agresorul este obligat să dea informaţii poliţiei despre noua adresă, dacă a fost dispusă evacuarea din locuinţa familiei.

Proiectul mai prevede că instanţa îl poate obliga pe agresor să fie testat psihologic, să urmeze consiliere psihologică sau psihoterapie.

În acelaşi timp, Ministerul Muncii şi Familiei şi Ministerul Afacerilor Interne vor fi obligate să asigure instruirea personalului specializat şi a poliţiştilor care se ocupă de cazuri de combatere a violenţei în familie.

Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Sursa foto: ubbcluj.ro

De același autor

Related Articles