Ziua Limbii Române la Kucevo

În orașul Kucevo din Serbia de Răsărit a fost sărbătorită Ziua Limbii Române, sâmbătă, 3 septembrie. Organizatorii manifestării au fost Asociația Părinților care Doresc să Învețe Copiii lor Limba Română la Școala “Sandu Timoc”, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Românii de pe Valea Pekului, Forumul European pentru Istorie și Cultură-Filiala Serbia, Inițiativa Culturală Românească din Jagubița.
A fost prezent cu un moment artistic și un grup de români din Vidin, Bulgaria, grup condus de doamna Albena Borisova.
Drd.dipl.ing. Ivița Glișici a prezentat un material cu date despre răspândirea și istoria limbii române. În cadrul manifestării s-a vorbit despre începuturile demersurilor pentru în vățarea limbii române în Serbia de Răsărit, despre progresele înregistrate și despre soluțiile de viitor.
Adunarea a fost binecuvântată de părintele Iel Bobului, parohul bisericii românești din Isakova.
Copii și tineri din peste 10 localități din zonă au recitat poezii ale clasicilor români și au cântat în românește. Participanților le-au fost înmânate diplome ca însemn deosebit pentru acest moment istoric pentru Kucevo, pentru comunitatea românească și pentru prietenia dintre Serbia și România.
Printre cărțile expuse s-a aflat volumul istoricului Slavoljub Gacovići, “De la romani și latină la românii timoceni și română” (Od Rimljana i latinskog do Rumuna Timočana i rumunskog), volum tipărit de Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine, Bor, 2008.
Președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România, Viorel Dolha, a prezentat istoria “vlahilor” din Arad și Transilvania, perioada de sute de ani în care să fii vlah/român era un stigmat. Președinta Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Vesna SchuberT, a lansat ideea de a scrie un memoriu către noul ministru al educației de la Belgrad prin care să îi fie prezentate soluții de îmbunătățire a statutului limbii materne române în școlile din Serbia.

Cele mai citite

Related Articles