ANAF îşi iroseşte resursele pe inspecţii neproductive, arată un raport FMI

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală îşi iroseşte resursele pe inspecţii neproductive, susţine FMI şi de aceea, rezultatele obţinute sunt foarte slabe.

Ministerul Finanţelor spune că a început să aplice deja unele dintre recomandările Fodului pentru îmbunătăţirea activităţii.

Direcţia Mari Contribuabili din cadrul ANAF nu reuşeşte să reducă decalajul dintre taxele datorate şi cele încasate, pentru că îşi risipeşte resursele pe activităţi care aduc puţini bani la buget, reiese din “Raportul de asistenţă tehnică privind îmbunătăţirea administrării riscului de conformare pe care îl prezintă marii contribuabili”, întocmit de Fondul Monetar Internaţional.

Printre cauzele care generează această situaţie se numără, de exemplu, faptul că aproape jumătate din resurse sunt utilizate pentru rambursări de TVA, când acestea ar trebui să ocupe doar 5% din activitate.

În plus, timpul utilizat la fiecare inspecţie este prea mare, iar o treime din resurse sunt folosite pentru controale solicitate de Curtea de Conturi sau de alte autorităţi.

FMI mai recomandă Fiscului să selecteze contribuabilii în funcţie de cifra de afaceri, să asigure mijloacele logistice necesare efectuării activităţii, să instruiască mai bine personalul şi să ofere salarii competitive angajaţilor cheie.

În plus, ANAF trebuie să-şi protejeze angajaţii de acuzaţii nejustificate şi ar fi bine să poată negocia înţelegeri cu contribuabilii, pentru a nu se ajunge la instanţă.

Ministerul Finanţelor spune că a implementat deja unele dintre aceste recomandări, între care recrutarea de personal calificat şi organizarea Direcţiei Mari Contribuabili pe sectoare specializate.

Sursa: www.romania-actualitati.ro

De același autor

Related Articles