[EXCLUSIV/ AUDIO] Garda de Mediu Caraş-Severin în alertă! Fostele exploatări miniere radioactive, adevărate bombe cu ceas pentru judeţ

Anul 2016 este unul critic pentru judeţul Caraş-Severin în ceea ce priveşte ecologizarea fostelor exploatări de uraniu din zona de Vest a României.

ape rezidualeLipsa resurselor financiare ar putea duce la producerea unor dezastre ecologice ireversibile în perimetrele fostelor exploatări miniere radioactive Ciudanoviţa şi Lişava închise şi în conservare din anul 2004.

Contractele de ecologizare controlată au ca finalitate toamna anului 2016, iar Compania Națională a Uraniului S.A. Bucureşti riscă, din lipsa banilor alocați de la Ministerul Economiei, să rămână fără curent electric la utilajele care de peste 12 ani evacuează controlat apele reziduale din fostele galerii. În pericol este şi răul Caraş, un alt curs de apă, care asemenea fluviului Dunărea, poate produce însemnate pagube în sectorul transfrontalier cu Republica Serbia, precum poluarea cu praf de la Moldova Nouă, o problemă încă nerezolvată în ciuda somațiilor Uniunii Europene.

Comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu Caraş-Severin, Gheorghe Muntean, explică:

“În perimetrul Ciudanoviţa, începând cu luna martie, suma alocată s-a terminat, iar colectarea şi tratarea apelor se face din fondurile Companiei Naționale a Uraniului S.A. Bucureşti (CNU). Societatea are probleme financiare şi eforturile lor de a continua această activitate controlată de colectare şi tratare a apelor de mină este una destul de costisitoare. În momentul în care nu va mai putea fi susţinută financiar atunci avem o problemă tehnică, o problemă care duce la inundarea minei şi eliberarea apelor de mină în mod necontrolat şi ce dezastru ecologic s-ar putea produce… În cadrul celuilalt perimetru al minei Lişava, în momentul controlului Gărzii Naţionale de Mediu Caraş-Severin, efectuat săptămâna aceasta, sumele pe care le mai are CNU-ul de primit sunt până la sfârşitul lunii septembrie. Deci începând cu 1 octombrie 2016 vom avea o problemă şi la Mina Lişava. Prin diligenţele pe care le vom face tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte ajutorul din punct de vedere financiar asupra continuării acestui proiect şi a luării tuturor măsuri de siguranţă pentru evacuarea apelor de mină şi tratarea lor în condiţii de siguranţă.” 

Garda Naţională de Mediu Caraş-Severin trage un serios semnal de alarmă autorităţilor direct implicate în rezolvarea situaţiei asupra dezastrelor ecologice care s-ar putea produce dacă doar s-ar întrerupe ecologizarea controlată a zonei, a mai subliniat comisarul şef Gheorghe Muntean. (Hardy Cvoica)

Foto: arhiva

Cele mai citite

Related Articles