[FOTO-AUDIO] Ministerul Mediului învaţă primarii din Caraş-Severin cum să întocmească proiecte pentru reducerea poluării cu nitrați

O dezbatere publică susţinută de reprezentanţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor având ca temă analiza cadrului normativ privind reducerea poluării cu nitrați, măsurile pentru prevenirea poluării, precum și sursele de finanțare pentru investițiile care susțin aceste demersuri s-a desfăşurat marţi, 30 august la Reşiţa.

Autorităţile de mediu, dar şi primăriile din Caraş-Severin, direct răspunzătoare de acest lucru, nu s-au arătat prea interesate de subiectele prezentate prin neparticiparea la eveniment.

IMG_0562Dezbaterea este parte a campaniei 2016 a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” desfăşurată la nivel naţional de Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor. Evenimentul se adresează autorităților publice locale, autorităților cu responsabilităţi în domeniu, precum și specialiștilor, mediului academic și societății civile din județul Caraș-Severin.

Despre importanţa campaniei la nivelul judeţului Caraş-Severin, prefectul Florenţa Albu:

“Această campanie este destul de importantă şi pentru judeţul Caraş-Severin, mai ales în zona de şes unde dejecţiile animale sunt depuse necontrolat, se scurg în apele freatice şi apoi în fântâni. Nitraţii sunt extrem de nesănătoşi pentru populaţie, mai ales pentru copii. Ministerul mediului pune la dispoziţie, prin acest proiect, fonduri nerambursabile astfel încât prin acestea în perioada 2016-2022, să se poată soluţiona o parte din această problemă.”

Cine poate beneficia de aceste măsuri am aflat de la coordonatorul de proiect Ciprian Bodea:

“Beneficiarii proiectului sunt fermierii, dar candidatul eligibil care poate aplica pentru acest proiect este autoritatea locală respectiv primăriile de la nivel teritorial. Foarte important de ştiut este că participarea Ministerului Mediului în finanţare, este consistentă, ea ajungând undeva la 95%. Nu există o limită a bugetului vreunei investiţii.”

Conform expertului în zootehnie şi agricultură de la nivelul Consiliului judeţean, dr. ing. Liviu Munteanu proiectele în acest domeniu sunt extrem de importante de realizat deoarece nitraţii din sol au un efect deosebit de distructiv: “Efectele poluării cu nitriţi şi nitraţi se referă la poluarea apei potabile din pânza freatică, apoi la fenomenul de eutrofizare (excesul de substanţe nutritive din plante) care la rândul lor, consumate de animale produce fenomenul de acidifiere a produselor vegetale, cât şi a celor de origine animală, ce duce la producerea gazelor de seră.”

gunoi-2Proiectul a finanţat mai multe investiţii la nivel naţional, constând în platforme comunale de depozitare pentru gunoiul de grajd alături de echipamentul necesar constând în încărcătoare frontale, tractoare cu remorcă, cisterne vidanjă, maşini de împrăştiat gunoiul şi multe altele.

IMG_0563Prin acest eveniment, Mi­nis­terul Mediului și-a propus realizarea unui dialog deschis între autoritățile locale, jude­țe­­ne, beneficiari și investitori, pentru creșterea accesului fermierilor din județul Caraş-Severin la sursele publice de finanțare a investițiilor din cadrul Directivei Nitrați.

Ciprian Bodea – expert în cadrul Ministerului Mediului a precizat pentru Radio Reşiţa că “orice unitate administrativ-teritorială sau parteneriat între UAT-uri, poate solicita finanţare, fără un prag limită al investiţiei care să-i aducă mai apoi avantajele scontate“. Acesta a ţinut să contureze şi importanţa strategiei de conştientizare publică şi replicare. “Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este îmbunătăţirea calităţii vieţii prin practicarea agriculturii sustenabile şi protecţia mediului de către fiecare cetăţean”.      

Pentru perioada 2016- 2022, proiectul dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiții la nivelul comunităților locale, cu scopul de a reduce poluarea cu nitraţi și de a aplica măsuri de consolidare a capacității insti­tuțiilor cu rol în monito­rizarea și raportare a calității apelor. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles