Noul statut al elevului: Cu telefonul mobil la cursuri, dar fără uniformă școlară

352

Elevii din învățământul românesc vor avea din toamnă, noi drepturi dar și obligații stabilite de Ministerul Educației.

Conform noului document, copiii vor putea utiliza telefonul mobil în timpul orelor, în  scop educativ sau în cazul unei urgențe, numai cu acordul profesorilor. În ceea ce privește uniformele, nu vor mai fi obligatorii, unitățile școlare vor decide dacă le introduc sau nu, însă elevii vor trebui să poarte o ținută decentă și adecvată. Un alt drept  prevăzut în documentul elaborat de Ministerul Educației este contestarea notelor primite la lucrările scrise. Potrivit noului statut, elevii sau părinţii au dreptul să ceară recorectarea lucrărilor în termen de cinci zile. Directorul școlii va desemna alte două cadre didactice de specialitate din unitatea de învăţământ preuniversitar, care nu predau la clasa respectivă și care vor fi obligate să corecteze lucrările în maximum 15 zile de la testare. De asemenea elevii vor putea acorda feedback-uri  în scris, în mod anonim profesorilor.

Elevii sunt încântați că din toamnă vor putea folosi telefonul mobil la școala și că nu vor mai fi nevoiți să poarte uniforme școlare.

,,Din punctul meu de vedere faptul că putem folosi telefonul în timpul orelor, este un lucru bun. Dacă avem o problemă de sanătate sau ne sună părinții, mi se pare un lucru normal să  cerem voie de la profesor să ieșim din clasă și să vorbim la telefon’’.

,,Prefer să nu port uniformă. Mă îmbrac așa cum îmi place dar vin într-o ținută decentă la școală, nu văd de ce ar trebui să port uniformă’’.

,,Nu consider că ar trebui să port uniformă. Dacă ai cei șapte ani de acasă și te îmbraci adecvat nu cred că o uniformă ne face mai decenți’’.

Cadrele didactice consideră de asemenea acest nou statut, benefic pentru elevi.

,,Acest statut cred că sprijină libertatea de expresie a elevilor și cred că urmărește ceea ce încercăm noi de mai multă vreme  să facem și anume să stabilim un dialog activ profesor-elev dar și profesor- părinte. Feedback-ul acesta nu trebuie să fie acordat profesorilor semestrial, ne dăm seama din relația cu elevii, dacă ești un dascăl atent și corect îl ai în permanență’’- a declarat pentru Radio Reșița, profesorul la Colegiul Național Traian Lalescu, Luminița Broască.

,,Nu cred că ar trebui să ne opunem telefonului mobil ci doar să precizăm momentul când acesta poate fi folosit de către elevi. Cred că fiecare părinte oferă copilului telefon mobil pentru a comunica cu ei în situații de urgență. Să nu uităm că telefonul poate fi folosit și în scopuri educaționale, pentru a realiza un calcul sau a căuta o informație. În ceea ce privește uniforma nu cred că definește elevul. Cel mai important este sa vină îmbracați decent și curat’’-a declarat profesorul la Colegiul Național Mircea Eliade, Cristina Perța.

Ministerul Educației a precizat că noul document este primul de acest tip, elaborat în România după anul 1990, elaborat pentru a evidenția drepturile şi obligaţiile elevilor.

Andreea Lupșa