Atentatul de la Munchen a fost pregătit timp de un an

David Ali Sonboly, tânărul germano iranian care a ucis vineri seară nouă persoane într-un centru comercial din Munchen (capitala Bavariei, land în sudul Germaniei) şi apoi s-a sinucis şi-a cumpărat pistolul semiautomat de pe deep web (aşa-zisul internet ascunş partea nevăzută a internetului) şi s-a documentat temeinic în privinţa împuşcăturilor în masă, a declarat duminică la postul B24 ministrul de interne bavarez Joachim Herrmann, transmite DPA.

Tânărul de 18 ani avea salvată pe computerul său o copie a manifestului extremistului norvegian Anders Behring Breivik, care în urmă cu cinci ani a comis un dublu atac la Oslo şi în insula vecină Utoya, ucigând 77 de oameni. Totodată, Sonbloy a călătorit “acum un an sau doi” la o şcoală din oraşul Winnenden (sud-vestul Germaniei), scena unui atac armat în 2009, a mai spus Herrmann, scrie agerpres.

Acolo, aminteşte EFE, în 2009 un adolescent de 17 ani, Tim Kretschmer, a ucis 15 persoane din fostul său liceu. Încolţit de poliţie, Kretschmer s-a sinucis după o urmărire de 40 de kilometri, îmbrăcat în uniformă paramilitară şi înarmat cu un pistol Beretta cu care ucisese cu sânge rece nouă elevi şi şase profesori.

Potrivit DPA, şeful poliţiei din Bavaria, Robert Heimberger, a declarat că tânărul nu şi-a ales în mod special victimele şi că tinerii pe care i-a ucis nu îi erau colegi de clasă. Heimberger a confirmat că Sonboly plănuia atacul de un an. La rândul său, procurorul Thomas Steinkraus-Koch a menţionat că asasinul nu era motivat de vreo ideologie politică şi că şi-a ales victimele la întâmplare.

Totodată, procuratura germană a mai informat duminică că tânărul se afla sub tratament psihiatric pentru anxietate şi depresie şi avea medicamente în casă, dar nu se ştie dacă le şi lua, transmite EFE.

Cele mai citite

Related Articles