[AUDIO] În perioada vacanţei, frontierele României sunt intens tranzitate. Mulţi sunt minori.

223

Traficul prin punctele de trecere ale frontierei a crescut în prima parte a sezonului estival cu aproximativ 30% faţă de perioada similară a anului trecut. Cele mai mari valori de trafic, într-un timp scurt, au fost înregistrate la frontiera de vest.

Peste 8 milioane de persoane au tranzitat frontiera de stat a României de la începutul sezonului estival. Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere ale frontierei din vestul ţării, pe unde au trecut aproximativ 2,8 milioane de persoane, de la întâi iunie și până în 15 iulie. Mulţi dintre călători sunt minori, iar aceştia au nevoie de documente suplimentare de călătorie, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, inspector Petre Nicola.

„Poliţiştii de frontieră permit ieşirea din ţară unui cetăţean român minor numai dacă este însoţit de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri: este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate) şi călătoreşte însoţit de ambii părinţi; este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate) şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte, din care rezultă acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei, statul (statele) de destinaţie, precum şi cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt părinte”.

 

Minorii pot ieşi din ţară şi dacă sunt însoţiţi de un reprezentant legal, în speţă rudă, profesor, antrenor sau chiar şofer autorizat. Aceştia trebuie să aibă asupra lor şi cazier judiciar, pe lângă declaraţia a acord a părinţilor.

(Sebastian Dragomir)

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.