[VIDEO] Miodrag Belodedici, campionul cu cele două ”STELE”

840

Miodrag Belodedici rămâne singurul fotbalist român care a cucerit două Cupe ale Campionilor, cu Steaua Bucureşti în 1986 şi cu Steaua Roşie Belgrad în 1991. ”Belo” s-a născut în Caraş-Severin şi a început să practice fotbalul după ce i-au fost remarcate aptitudinile fizice de către părinţi, dar mai ales de profesorii de atunci. Şi acum îşi aminteşte perfect ziua în care s-a prezentat pentru selecţie la echipa Minerul Moldova Nouă:

“Am plecat din comuna Socol, judeţul Caraş-Severin cu tata pentru a da probă de joc la Minerul Moldova Nouă. Eram în clasa a 8-a şi în aceea zi am făcut un antrenament cu echipa de seniori. În urma probei, cei de acolo mi-au spus să mă prezint la antrenamente, când începe campionatul. Atunci am primit prima legitimaţie de jucător.”

După un an petrecut la Luceafărul Bucureşti, Belodedici a fost remarcat de preşedintele Stelei, Ion Alecsandrescu, cel care l-a adus în 1982 la Steaua la vârsta de 18 ani. După o perioadă de şase ani petrecută la echipa militară, în care a cucerit şapte trofee interne plus Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei, pe 19 decembrie 1988 fostul libero a fugit din România în Iugoslavia, unde după un an de suspendare a jucat la Steaua Roşie Belgrad, echipa pe care o susţinea din copilărie. În 1991, după un scenariu asemănător cu cel din 1986, de la Sevilla, Belodedici a câştigat cu Steaua Roşie Belgrad ce de-a doua Cupă a Campionilor Europeni din carieră.