Noi reguli pentru calcularea pensiei anticipate parțiale

Legea pensiilor a suferit modificări. Începând de luni,18 iulie,se schimbă modul de calcul al pensiei anticipate parțiale.

Până acum modul de calcul al legii anticipate parțiale prevedea o penalitate unică,indiferent  de stagiul suplimentar de cotizare,mai exact 0,75% pentru fiecare lună de anticipare,până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limita de vârstă.

Acum cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă,prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare,conform tabelului:

Tabel bun

“Practic din această modificare rezultă o creștere a sumei cuvenite drept pensie anticipată.

Atenție însă, legea nu se aplică retroactiv,de ea vor beneficia doar persoanele care își depun dosarele pentru pensionare anticipată parțială,începând de luni,18 iulie 2016.

Potrivit legii pensiilor,pot cere pensionarea anticipată parțială doar persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare sau l-au depășit cu cel mult opt ani”,ne-a declarat Dorin Brăilă,directorul Casei de Pensii Caraș Severin.

(Valentina Adam)

 

De același autor

Related Articles