MAE: Atenţionare de călătorie în Turcia!

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Republica Turcia să evite orice deplasare în zona de sud-est a țării și zona situată la frontiera cu Siria și Irak, din cauza riscurilor ridicate generate de acțiuni teroriste şi de apariţia unor situații imprevizibile, produse de atentate teroriste şi atacuri armate. Deplasarea în localitățile din proximitatea granițelor menționate, implică, în consecință, pericol major de securitate.

Cetăţenii români sunt avertizaţi că există riscul ca anumite căi de comunicaţie sau puncte de trecere a frontierei să fie temporar închise, iar zonele respective să fie supuse unor restricţii neprevăzute, de natură militară.

Din cauza riscului ridicat de atentate teroriste în Turcia, autorităţile manifestă maximum de vigilenţă, fiind adoptate măsuri ferme de control al frontierei de sud-est, de limitare a circulaţiei și de depistare a unor persoane suspecte.

În ultimele luni au fost înregistrate atât atentate teroriste repetate pe teritoriul turc, cât şi incidente armate în imediata apropiere a frontierei Turciei cu Siria şi Irak, precum şi măsuri instituite de autorităţile turce, inclusiv prin dislocarea de efective militare.

Se recomandă evitarea localităţilor Diyarbakîr, Sylvan, Şirnak, Nusaybin, Gaziantep, Van, Hakkari, Kilis, Şanlîurfa, Tunceli, Erzincan, Mardin, Şiirt, Hatay, Adana, Adîyaman, Igdîr, Muş, Agri, Batman, Kars.

Majoritatea frontierelor terestre cu Siria sunt închise. Singurele puncte de trecere frontieră deschise sunt Cilvegözü / Bab Al Hava-Hatay şi Öncüpınar / Bab Al Selame-Kilis, însă trecerea nu este garantată, întrucât există o comisie specială care analizează fiecare solicitare de tranzitare.

Având în vedere recentele atentate teroriste din Ankara (04.03.2016), Istanbul (19.03.2016) şi atentatul din 28.06.2016 de la Aeroportul Internaţional Kemal Ataturk din Istanbul, în care au fost vizaţi atât cetăţeni turci, cât şi cetăţeni străini aflaţi în zone aglomerate sau turistice, persistă riscul de producere a unor noi atentate în astfel de zone, în marile oraşe ale Turciei. Cetăţenii români aflaţi în vizită sau în tranzit în aceste oraşe (în special, Ankara – cartier Kizilay Bulevardul Tunalı ; Istanbul – piețele Taksim și străzile adiacente, B-dul Istiklal şi cartierul Kadikoy, Sultanahmet și zona Bazar; Izmir) şi în alte zone turistice intens frecventate din Turcia trebuie să dea dovadă de maximă prudență în această perioadă, evitând locurile aglomerate din spaţiile publice şi de interes turistic, unde pot fi amplasate dispozitive explozive.

Se recomandă insistent cetăţenilor români care călătoresc la Istanbul să evite staţionarea prelungită în zonele turistice principale, în apropierea centrelor comerciale sau a secţiilor de poliţie, iar în contextul observării unor persoane sau colete suspecte, să părăsească de urgenţă zona în care se află.

Pe fondul posibilei apariţii a unor manifestări spontane, este recomandat cetăţenilor români să se delimiteze de orice acţiune de protest şi să părăsească zonele respective.

În contextul manifestărilor dedicate Ramadanului – Bayram, în perioada 4-11 iulie 2016, recomandăm cetățenilor români să evite, pe cât posibil, marile aglomerații și locurile în care se concentrează forțe de poliție și să adopte o conduită generală preventivă.

Totodată, vă sugerăm ca, pe perioada sejurului, în cazul în care vă veți afla într-o situație cu caracter extraordinar (accident, spitalizare, decesul unei alte persoane, calamități, furt de documente de identitate, atac terorist) puteți contacta Secția Consulara a Ambasadei României la telefonul de urgență nr. +90532 3181726 sau, în funcție de locul în care vă aflați, Consulatul General al României de la Istanbul, la telefonul de urgență: +90 533 5420695 sau Consulatul General al României de la Izmir, la telefonul de urgență: +90 530 4150077.

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenilor români aflaţi în Turcia, mai ales în zone de risc, li se recomandă să își semnaleze prezența în teritoriul turc, contactând Ambasada României la Ankara, Consulatul General al României la Istanbul sau Consulatul General al României la Izmir, în funcţie de regiunea în care se găsesc. Pe lângă semnalarea prezenței, este recomandată transmiterea propriilor coordonate, precum şi ale rudelor lor, ori ale altor persoane de contact din ţară. Parcurgerea acestei proceduri este necesară în eventualitatea unor situaţii de urgenţă, pentru a asigura celor interesaţi, la cerere, asistenţă consulară.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele Ministerului Afacerilor Externe şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor eventuale incidente, având în vedere posibilităţile limitate de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă, de la caz la caz.

Sursa foto:stiripesurse.ro

Cele mai citite

Related Articles