Finala EURO 2016. Portugalia vrea primul trofeu, Franţa al treilea titlu continental

Franţa şi Portugalia joacă în această seară, la Paris, pe Stade de France, finala Campionatului European de Fotbal.

Naţionala Portugaliei joacă pentru prima dată în finala unui turneu major, cea mai mare performanţă a sa de până acum la Euro fiind locul doi ocupat la ediţia din 2004. Portughezii mai au în palmares un loc trei la Cupa Mondială din 1966.

Francezii au câştigat Campionatul European în 1984 şi 2000, dar şi Cupa Mondială în 1998.

La ediţia din acest an a Euro, cele două finaliste au avut următorul parcurs:

Portugalia: Locul 3 în grupa F, după 1-1 cu Islanda, 0-0 cu Austria şi 3-3 cu Ungaria (s-a calificat numărându-se printre cele mai bune patru echipe de pe locul trei în grupele de la Euro); 1-0 cu Croaţia în optimi, 6-4 cu Polonia în urma loviturilor de departajare în sferturi, 2-0 cu Ţara Galilor în semifinale.

Franţa: Primul loc în grupa A, după 2-1 cu România, 2-0 cu Albania şi 0-0 cu Elveţia; 2-1 cu Irlanda în optimi, 5-2 cu Islanda în sferturi, 2-0 cu Germania în semifinale.

Selecţionerul Portugaliei, Fernando Santoş şi antrenorul echipei Franţei, Didier Deschampş s-au declarat încrezători înaintea finalei Euro-2016.

Timp de o lună, meciurile celor 24 echipe de pe continent au avut loc pe fondul unor măsuri de securitate sporite, după atentatele de anul trecut de la Pariş soldate cu 130 de morţi.

Partida din această seară va fi transmisă în direct de Radio România Actualităţi de la ora 21,45.

Cu o lună în urmă pe acelaşi Stade de France, unde în această seară se încheie spectacolul fotbalistic, trimişii Radio România comentau meciul dintre selecţionata ţării-gazdă şi cea a României.

Echipa noastră, condusă de Anghel Iordănescu, pierdea cu doi la unu, însă drumul său s-a încheiat după grupe.

Euro 2016 aducea reguli noi  – în competiţie s-au aflat 24 de echipe, şi nu 16 cum fusese până acum.

Zece oraşe – Bordeaux, Lenş Lille, Lyon, Marseille, Nisa, Pariş Saint-Deniş Saint-Étienne şi Toulouse – îi aşteptau pe suporteri.

Măsurile de securitate erau excepţionale.

Peste 90.000 de poliţişti, jandarmi şi agenţi de securitate au fost mobilizaţi în ultima lună pentru siguranţa celor aflaţi pe  stadioane, precum şi în zonele destinate fanilor.

Euro 2016 începea şi pe fondul protestelor sindicatelor franceze faţă de reforma în domeniul legislaţiei muncii.

Forţele de ordine mobilizate de teama atentatelor au avut însă o altă sarcină – aceea de a le ţine piept suporterilor fanatici, care s-au încăierat pe străzile din Marsilia şi Nisa.

Huliganii au fost şi englezi, şi ruşi, nord-irlandezi sau francezi, împotriva cărora poliţia a folosit gaze lacrimogene. UEFA chiar a ameninţat că va exclude echipele ai căror suporteri vor fi implicaţi în violenţe.

Franţa este şi acum în stare de urgenţă, iar astăzi vor patrula pe străzile Parisului peste 5 mii de poliţişti.

Măsurile de securitate vor fi sporite în principal în jurul arenei, în zona în care se strâng fanii finalistelor – Portugalia şi ţara-gazdă- situată în apropierea Turnului Eiffel, dar şi pe bulevardul Champs Elysees.

Autorităţile insistă că nu va avea loc nicio paradă, dacă Franţa devine campioană.

Sursa romania-actualitati.ro

De același autor

Related Articles