[FOTO] Istoria industrială a Reşiţei spre “exit”

Istoria siderurgiei şi metalurgiei la Reşiţa nu mai reprezintă un subiect de interes . La conferinţa ştiinţifică “Reşiţa- 245 de ani” care a avut loc în această dimineaţă la Muzeul Banatului Montan , doar o mână de specialişti s-au adunat ca să dezbată subiecte legate de începuturile metalurgiei la Reşiţa, despre evoluţia cuptoarelor sau a relaţiilor sociale şi confesionale pe domeniile STEG. Despre industria reşiţeană, istoricul bănăţean Costin Feneşan- fost director al Arhivelor Naţionale din Bucureşti spunea: “Trăiesc o bucurie că am ajuns să sărbătorim 245 de ani, pe de o parte, dar  pe de alta sunt întristat tot mai mult că acum când intrăm într-o epocă în care industria ar trebui cu adevărat să însemne progresul , aici la Reşiţa , industriile siderurgică şi metalurgică se îndreaptă spre “exit”. tare mă tem şi mă stăpâneşte această tristeţe că iată, această tradiţie de 245 de ani se stinge.”

La conferinţa de astăzi au mai participat Volker Wollman , primul director al Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, care trăieşte acum în Germania, istoricul Rudolf Graf din Cluj Napoca, alţi istorici ai muzeului, profesorul universitar Gheorghe Popovici, preşedintele Forului German din Caraş-Severin, Erwin Ţigla.

Tot pentru a marca cei 245 de ani de industrie, în sălile principale ale muzeului va fi deschisă în această după- amiază o expoziţie permanentă cu piese ce prezintă evoluţia mineritului, siderurgiei şi construcţiilor de maşini din secolul 18 până în secolul 20.(Daniela Tudor)

Cele mai citite

Related Articles