Începând din 5 iulie 2016, pe site-ul tnr.srr.ro – pagina radiofictiondesk.srr.ro, poate fi ascultată o nouă premieră radiofonică, piesa de teatru „Boul şi viţeii” – dramatizare după Ion Băieşu – în interpretarea elevilor-actori de la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, sub îndrumarea profesoarei Mariana Comăniţă.

Această premieră radiofonică se alătură pieselor înregistrate până acum în cadrul actualei ediţii, a Proiectului „Radio Fiction Desk -2016” – „Chiriţa în provincie” – o adaptare după Vasile Alecsandri, interpretată de elevii de la Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu” şi „O srisoare pierdută” – dramatizare după I.L.Caragiale, în interpretarea elevilor-actori de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, care pot fi ascultate şi notate pe site-ul amintit mai sus.

„Radio Fiction Desk 2016” este un proiect – concurs, realizat de Radio România – Centrul Cultural Media – Teatrul Naţional Radiofonic, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, care îşi propune colaborarea cu trupe de actori formate din elevi ai liceelor bucureştene, pentru a realiza spectacole de teatru radiofonic.

Cea de a doua ediţie a Proiectului se derulează pe parcursul anului 2016 şi la ea participă, în concurs, trupe de actori-elevi de la patru licee bucureştene: Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Colegiul Naţional „Spiru Haret” şi Liceul Teoretic „Dante Alghieri”.

În toate aceste unităţi de învăţământ, anterior înregistrărilor radiofonice, s-au desfăşurat, sau – după caz – se vor desfăşura work-shop-uri, la care elevii actori sunt îndrumaţi şi pregătiţi de către o echipă a Redacţiei Teatru, alături de care participă şi mari personalităţi ale scenei teatrale din România – colaboratori constanţi ai Redacţiei Teatru.

Ca şi în prima ediţie, la finalul fiecăruia dintre cele patru stagii de pregătire, elevii înregistrează radiofonic piesele de teatru repetate, în studioul „Mihai Zirra”, al Societăţii Române de Radiodifuziune, apoi spectacolele sunt postate pe site-ul tnr.srr.ro, pagina radiofictiondesk.srr.ro, în succesiunea realizării lor.

Astfel, piesele înregistrate pot fi ascultate şi notate de către elevi, profesori, dar şi de ascultătorii fideli ai teatrului radiofonic. Fiind un proiect-concurs, în luna decembrie a acestui an, „Radio Fiction Desk ”, se va încheia cu o Gală în cadrul căreia se vor acorda premii.