Peste patru milioane de persoane au ajuns la spital anul trecut, iar durata medie de spitalizare a depăşit o săptămână – date INS

Realizator: Peste patru milioane de persoane au ajuns la spital anul trecut, iar durata medie de spitalizare a depăşit o săptămână sunt date prezentate astăzi de Institutul Naţional de Statistică ( INS). Sergiu Şteţ, cu o sinteză în radiojurnal.

Reporter: Sergiu Şteţ – În România, au funcţionat anul trecut peste 550 de spitale şi aproape 12.000 de cabinete de medicină de familie. Conform unei situaţii centralizate de INS, numărul farmaciilor din România este de aproape 10.000, adică o farmacie la aproximativ 2.000 de locuitori. Numărul medicilor care profesează în România este de peste 55.000, la aceştia adaugându-se 135.000 de cadre sanitare cu pregătire medie şi alţi 60.000 de angajaţi ca personal sanitar auxiliar. În medie, în România există un medic la 350 de persoane. Proporţia naţională ascunde însă un dezechilibru mare între numărul medicilor care asigură asistenţa medicală în mediul urban şi la ţară. Datele INS arată că în mediul rural, un medic revine la peste 1.500 de persoane. Sănătatea dinţilor nu pare o prioritate pentru români, dovadă numărul de doar 15.000 de medici dentişti din întreaga ţară. Şi în acest domeniu se păstrează dezechilibrul dintre oraş şi sat, în mediul rural revenind unui dentist de şase ori mai mulţi locuitori decât în mediul urban.

Sursa: RADOR

De același autor

Related Articles