Mai sunt 7 luni până la sfârşitul lumii, avertizează un expert în securitate internaţională

“În nici un caz nu am în vedere o semnificație de tip escatologic, sfârșitul fizic și biologic al lumii, ceva de genul Apocalipsei biblice sau al teoriilor maya, care preziceau anul 2012 că final al planetei Pământ”, spune expertul român în teme de securitate.

Scenariul sumbru prevede ca lumea internațională, așa cum am învățat-o noi după 1990 și așa cum ne-am obișnuit cu ea, să se transforme atât de mult încât să devină de nerecunoscut, să ne fie dintr-odată străină și ostilă. “Așa cum s-a mai întâmplat o data, între 1938-1940. Se poate repetă scenariul de “sfârșit de lume” din anii ’30? Din păcate, da, este posibil să ne confruntăm cu o astfel de situație, atât în Europa, prin Brexit și revanșismul Rusiei, dar și în SUA, prin posibila victorie a lui Donald Trump și îndepărtarea SUA de UE. Și asta pe fondul deja palpabil, vizibil, de necontestat al transformării inevitabile a sistemului internațional, din unul dominat cinci sute de ani de Vest într-unul în care Occidentul trebuie să împartă arenă cu “Restul”, scrie Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate.

“Și dacă profeția mea negativă se împlinește, va trebui, ca țară, să traversăm o perioadă foarte complicată și periculoasă, cu o țară deloc pregătită pentru așa ceva, cu o populație deprimată și confuză, din cauza spălării continue pe creier de către o mass-media în mare parte lipsită de deontologie profesională, la fel de lacomă și incompetentă ca și clasa politică”, arată Fota.

“Sfârsitul lumii” poate avea loc în acest an ca rezulat al unor decizii ce urmeaza sa fie luate in Marea Britanie, SUA si Rusia.

Înseamna in primul rand, transformarea, poate chiar destructurarea lumii occidentale, cu care suntem atat de obisnuiti si de care suntem atat de dependenti, prin Brexit si prin posibila alegere a lui Donald Trump ca presedinte al SUA.

“În continuarea scenariilor negative, ne putem gândi la o Europa față de care americanii sunt tot mai indiferenți, din care englezii sunt excluși (nu li se va ierta Brexitul) și în care rușii fac regulile. Și cu aceste noi situații, mult diferite de ce am avut în trecut, s-ar putea să ne confruntăm în doar șapte luni”, se mai arată în editorialul publicat pe Ziare.com.

Sursa: realitatea.net

Cele mai citite

Related Articles