Timpul pictează cu vârstele copilăriei la Clubul de Artă CONTRAST !

Motto :

„Arta spala sufletul de tot praful fiecarei zile din viata noastra .” Pablo Picasso

 Cu ocazia zilei de 1 iunie,  la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național a Județului Caraș-Severin,  a avut loc expoziția grupelor de copii ale Clubului de Artă CONTRAST,   coordonat de prof. dr. Marian Truțulescu.

Expoziția a cuprins  peste 100 de lucrări de pictură și desen realizate de grupele de copii de la Clubul de Artă Contrast. Lucrările au fost realizate, majoritatea în ultimele luni, iar ca tematică sunt variate, predominând lucrările de pictură și  este o încununare a uneia dintre cele mai plăcute preocupări  ale copilăriei, dar și a dăruirii și pasiunii acestor copii minunați, fiind dedicată tuturor copiilor, celor de la Club dar și celor mari care iubesc acea perioadă minunată a vieții, frumusețea și candoarea copilăriei.

Copilăria, prin cultivarea Artei,   durează toată viaţa. Ea se întoarce mereu pentru a însufleţi secţiuni mari ale vieţii de adult. Copii ne ajutată  să găsim copilăria vie din noi, această lume permanentă, durabilă, de neclintit.Valorile Universale ale FRUMOSULUI  creează ,sau ar trebui, punțile de legătură ce se nasc prin intermediul emoției , ca pe cele mai reale litere ale penelului simțite în paleta culorilor ce întrupează stări, vise sau gânduri.

 Expoziția cuprinde  doar lucrări în care imaginația, talentul sau priceperea copiilor au fost folosite din plin, atât în ce privește compoziția plastică, calitatea cromatică dar și tehnica de lucru. Astfel varietatea lucrărilor în forme și culori, precum și strălucirea și bogăția acestora sunt dovada creativității și talentului celor mici, iar acest lucru face din această expoziție, dintre  celelalte acțiuni de gen ale Clubului de Arta Contrast, una din cele mai reușite, plastice și expresive.

Profesor. dr. Marian Truțulescu, omul care a devenit diapazonul moral al inițiativelor ce marchează viața culturala a Cetății, ne-a mărturisit :

La vârsta copilăriei desenul este  principalul mijloc de exprimare a vieţii afective a copilului. Cursurile de desen urmăresc dezvoltarea talentului şi imaginaţiei celor mici

Spre deosebire de multe alte preocupări şi sarcini din viaţa copilului, activităţile artistice nu obosesc – dimpotrivă, ele aduc un aport de energie pozitivă tocmai datorită faptului că, pe parcursul creaţiei, are loc descărcarea tensiunilor acumulate de-a lungul timpului.

Arta are puterea de a merge mai departe de limba vorbită, iar pentru copil reprezintă o formă de expresie şi gândire. Desenul e descoperit de copii când sunt foarte mici şi împreună cu jocul devin un mod natural de expresie. În acest sens, desenul  și pictura devin factorii importanţi în procesul de dezvoltare al copilului.

Copilăria  este locul unde oamenii se vor întâlni mereu cu ceea ce umanitatea le-a lăsat ca moştenire pentru a înţelege, mai devreme, realitatea, iar fiindcă pictura este o stare de a fi, timpul pictează cu vârstele copilăriei la Clubului de Artă CONTRAST !

Epilog :

 „Arta este rostirea tainei prin taină.” Kandinsky

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles