Cafeaua, pe cale de dispariţie. Cine ameninţă culturile ?

Cafeaua e pe cale de dispariţie. Schimbările climatice şi dăunătorii distrug arborii de cafea din toata lumea. Asta ar însemna o cafea mai scumpă şi mai greu de găsit decât trufele. În 15 State a început o campanie de susţinere a cultivatorilor de cafea.

Columbianul Romel Santiago are 25 de mii de arbori de cafea de la care obţine peste 11 tone de producţie anual. În ultimul timp, s-a confruntat cu destule probleme.

Printr-un proiect internaţional de cultivare sustenabilă a cafelei, sute de fermieri primesc subvenţii, soiuri reziste la secetă şi la dăunători şi sunt învăţaţi de specialişti cum să reziste.

Iniţiativele de acest gen trebuie multiplicate dacă vrem să nu pierdem în următorii 30 de ani plăcerea de a sta la şueta la o cafea. Asta pentru că specialiştii susţin că, până în 2050, numărul terenurilor mănoase pentru această cultură s-ar putea reduce la jumătate.

Românii sunt şi ei mari iubitori de cafea. Beau anual peste 3 miliarde de ceşti de cafea, adică peste 8.000 de cisterne din băutură energizantă.

Sursa: stiri.tvr.ro

Cele mai citite

Related Articles