O caligrafie chinezească din secolul al XI-lea, vândută cu preţul record de 32 milioane de dolari

O pagină ce provine dintr-o scrisoare din secolul al XI-lea a stabilit un nou record de preţ pentru o caligrafie chinezească, după ce a fost vândută cu preţul de 207 milioane de yuani (32 milioane de dolari), la o licitaţie ce a avut loc la Beijing.

Scrisoarea este singura lucrare care a supravieţuit până în zilele noastre a maestrului chinez Zeng Gong şi a fost caligrafiată în urmă cu aproximativ 936 de ani, relatează News.ro, citând BBC.

Caligrafia a fost achiziţionată de Wang Zhongjun, un mogul din industria cinematografică, la o licitaţie organizată de casa China Guardian, sâmbătă seara.

Zeng Gong este considerat unul dintre cei mai talentaţi autori de proză din epoca dinastiei Song (960 e.n. – 1279 e.n.).

În acel document, redactat în ultimii ani din viaţa sa, Zeng Gong îi vorbeşte unui prieten despre recentele sale probleme de natură politică şi despre un anumit sentiment de izolare.

Potrivit China Daily, scrisoarea aproape şi-a dublat valoarea faţă de 2009, când a fost vândută la licitaţie cu 109 milioane de yuani. Şi atunci a fost un record de preţ, întrucât a devenit prima caligrafie chineză ce a depăşit pragul de 100 de milioane de yuani.

Noul proprietar, Wang Zhongjun, este un mare amator de artă, şi a plătit 61,8 milioane de dolari pe un tablou de Van Gogh – ”Still Life, Vase with Daisies and Poppies”, la o licitaţie organizată la New York, în 2014.

Cele mai citite

Related Articles