[FOTO-AUDIO] Resita vaut bien une messe – Reşiţa merită o mesă-liturghie

Henric al IV-lea, primul rege din ramura Bourbon şi unul dintre cei mai importanți regi francezi, numit de popor „Henric cel Bun”, la intrarea sa triumfală în Paris a rostit cuvintele „Parisul merită o mesă-liturghie”

Aşa aş putea descrie evenimentul de sâmbătă, 14 mai, ora 11.00 când s-a inaugurat strada dr. Roşu Cornel, în Cartierul francez, nu departe de centrul Reşiţei, pe proprietatea moştenită de profesorul Cornel Mircea Roşu de la unul dintre străbunicii săi, Moşu’ Târşu Corbu, care pe vremea Imperiului Otoman, a omorât un turc cu târşul.

Datorită acestei iniţiative care a consacrat întoarcerea acasă a profesorul Cornel Mircea Roşu, Reşiţa a primit recunoaşterea unui fiu al său ca pe slujbă de liturghie ce sfinţeşte veşnicia acestui spaţiu al Banatului de Munte!

Profesorul Cornel Mircea Roşu, nepotul cunoscutului medic reşiţean omagiat, este cel care a pus bazele acestui cartier reşiţean. Deşi s-a născut şi a locuit vreme de 21 de ani în Timişoara, doar 9 ani în Reşiţa şi 33 de ani în Franţa, a ales Reşiţa, fiindcă în vremurile atât de tulburi pentru oraş, dragostea pentru locurile natale este pusă în lumina recunoştiinţei pentru strămoşii săi.

Îmi face o extraordinară de mare plăcere să dezvoltăm Reşiţa. Am avut această vocaţie cu gândul la strămoşii mei. Bunicul meu a fost cunoscut ca „medicul săracilor” fiindcă îşi ajuta necondiţionat semenii, iar o perioadă a fost şi primarul intermediar al urbei, fiindcă primarul de atunci s-a îmbolnăvit şi el l-a înlocuit.

Nu a făcut niciodată politică, dar tot a fost persecutat de regimul comunist, a fost trimis în Bărăgan, iar tatăl meu şi fraţii lui au fost daţi afară din facultăţi. Acest nou cartier al Reşiţei este un omagiu adus moşilor şi strămoşilor mei, de la care am moştenit şi dragostea de ţară, de Banat şi de oamenii locului.

Prezent la eveniment, profesorul universitar Liviu Spătaru şi-a mărturisit lunga şi frumoasa prietenie ce îl apropie de profesorul Cornel Mircea Roşu, căruia îi poartă de asemeni o mare admiraţie ce s-a concretizat de-a lungul timpului:

Este o zi specială pentru Reşiţa deschiderea acestui cartier de către cel ce-a fost o prezenţă vie în istoria Reşiţei şi-a judeţului Caraş-Severin- Cornel Mircea Roşu. Poate ar trebui să ne amintim că la începutul anilor ”90 alături de Jean H. Russo –Dumnezeu să-l odihnească, a pus sămânţa radioului reşiţean, donând o staţie de distribuţie, foarte performantă în acele vremuri. Întotdeauna a acordat sprijin cetăţenilor şi administraţiei locale, fapt pentru care merită titlul de cetăţean de onoare al Reşiţei. Pentru mine este o mare bucurie să mă aflu astăzi aici”, a încheiat cu emoţie profesorul Spătaru.

Un alt vechi prieten al familiei Roşu, Gheorghe Marchiş, a declarat în exclusivitate pentru Radio Reşiţa:

Participăm la un eveniment inedit . Este pentru prima dată în Reşiţa când se întâmplă o atât de minunată realizare să fie inaugurată. Participăm cu sufletul şi sunt sigur că nu numai Prietenia ne-a adus aici.

La eveniment au participat mulţi prieteni ai familiei Roşu, iar atmosfera a fost „contagios” de frumoasă, îmbinată cu peisajul specific locului unde Dumnezeu Şi-a revărsat Binecuvantarea pe coapsele dealurilor Îmbrăcate în valuri de culori şi ciripit de păsări. Printre Prietenii familiei Roşu, dar şi ai Reşiţei, s-au aflat şi Sigfried Geilhausen-Viceconsulul Germaniei la Timişoara şi Daniel Malbert, directorul Institutului Francez din Timișoara.Cele două personalităţi au adus, prin prezenţa şi discursurile lor, salutul celor două ţări, dar şi aprecierile personale faţă de Banatul de Munte şi familia Roşu.

Sigfried Geilhausen – Viceconsulul Germaniei la Timişoara a menţionat:

Noi iubim Banatul şi oamenii care locuiesc aici. Este o onoare să fiu aici pentru acest eveniment deosebit, pentru că tot timpul sufletul lui Cornel Roşu a rămas aici în capitala Banatului de Munte –Reşiţa.

La rândul său Daniel Malbert, directorul Institutului Francez din Timișoara, a recunoscut că este fascinat de aceste locuri ale Banatului de Munte, unde locuitorii şi natura au un singur suflet plin de frumuseţe, ospitalitate şi bună cuviinţă, iar profesorul Cornel Mircea Roşu nu face decât sâ aducă raze de lumină în această comunitate care-şi respectă memoria înaintaşilor.

Evenimentul a fost încheiat cu o liturghie oficiată de Preaonoratul Părinte Gheorghe Suveţi – Protopopul Reşiţei împreună cu un sobor de preoţi, pentru că aşa cum spune spre luare aminte Cartea Sfântă „Vrednic este” fiul ce işi pune piatră de temelie a vieţii sale – recunoaşterea valorilor şi închină memoriei Cetăţii construcţia idealurilor unui neam. Da, Reşiţa noastră merită o liturghie, o mesă.

(Anca Bica Bălălău)

Cele mai citite

Related Articles