[AUDIO-FOTO] Muzeul Cineastului Amator – obiectiv unic în România şi-a deschis porţile la Reşiţa

Cupola Universităţii “Eftimie Murgu” din Reşiţa adăposteşte Muzeul Cineastului Amator din Reșița, obiectiv care cu prilejul Nopţii europene a muzeelor şi-a deschis porţile pentru public în după-amiaza zilei de sâmbătă, 21 mai.

Peste o sută de camere de filmat și aparate foto vechi, aparținând fondatorului muzeului, Andrei Bălbărău, au fost expuse spre vizionare în foaierul Universității “Eftimie Murgu” din municipiul de pe Bârzava, sediul fostului Cinematograf “23 August” din urbe.

Organizatorii au pregătit publicului şi o amplă expoziţie de postere şi machete, proiecţii de film, precum şi tururi cu ghidaj specializat spre cabina de proiecţie.

Expoziţia rămâne deschisă publicului amator până la ora 22.00.

Vineri, 20 mai ora 12.00:

Noaptea Muzeelor va avea loc sâmbătă, 21 mai la Universitatea “Eftimie Murgu” din Reșița.

Cupola universităţii de pe malurile Bârzavei adăposteşte Muzeul Cineastului Amator din Reșița care pregătește un eveniment unic în țară, cu prilejul Nopţii europene a muzeelor.

Peste o sută de camere de filmat și aparate foto vechi, aparținând fondatorului muzeului, Andrei Bălbărău, vor fi expuse publicului în sălile Universității “Eftimie Murgu” din municipiul de pe Bârzava, fostul Cinematograf “23 August” din urbe. Cum s-a născut ideea înfiinţării unui astfel de muzeu aflăm de la colecţionarul reşiţean:

Ce surprize au pregătit organizatorii evenimentului publicului vizitator, am aflat de la Andrei Bălbărău, custodele expoziţiei:

Evenimentul cu scop interactiv se va consuma la Reşiţa în intervalul orar 16.00 – 22.00, spun organizatorii şi este unic în ţară din două motive bine întemeiate: unul că niciun alt pasionat nu deţine o asemenea colecţie din punct de vedere al amplorii ei şi al doilea că pe întreg teritoriul României nu mai există în momentul de faţă o altă expoziţie dedicată cineamatorismului şi cinematografiei.

Pe lângă cele 100 de camere de filmat vechi, aparate de proiecție, postere de film și cabina de proiecție a fostului Cinematograf “23 August”, în curtea Universității, dacă vremea va permite, va avea loc o proiecție de film și va fi prezentată o expoziție de machete realizate de Flavius Bozu și Remus Rîjniţă.

Noaptea Muzeelor este denumirea dată evenimentului anual, prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte.

Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin/ Germania.

Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori.

În acest an evenimentul este organizat de Universitatea “Eftimie Murgu” Reșița, Muzeul Cineastului Amator, Asociația Absolvenților Universității ” Eftimie Murgu “,Casa de Cultura a Studenților, Asociația Cogito și Glt Arcus va invita sa vizitați Muzeul Cineastului Amator în cadrul evenimentului “Noaptea Muzeelor”.

Muzeul Cineastului Amator este o inițiativă privată ce își propune cercetarea și readucerea în atenția publicului a mișcării de cineamatorism din România. Principalele direcții pe care se orientează muzeul sunt colecționarea de aparatură utilizată de cineamatori (camere pe peliculă, aparate de proiecție, vizioneze, prese de tăiat și lipit filme, filme pe peliculă), colecționarea de piese ce au legătură cu industria și cultura cinematografică (postere de film, poze din filme, poze cu actori, programe de film). În momentul de față, unic în România.

(Alexandru Galbenu, Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles