Motto: „Nihil Sine Deo” Carol I  

„Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie.”

Casa Regală a României a fost întemeiată de Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care a devenit la 10 mai 1866 domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei, iar în 1881, după dobândirea independeței statale, primul rege al României, schimbare consfințită prin amendarea constituției.

Originile dinastiei române:

Reședința familiei de Hohenzollern-Sigmaringen se află în orașul Sigmaringen, în apropierea munților Pădurea Neagră, nu departe de locul de unde izvorăște Dunărea. Dinastia de Hohenzollern a dat numeroase personalități istoriei medievale și moderne europene, cel mai de seamă fiind Wilhelm I, rege al Prusiei,  apoi împărat al Germaniei. Din ramura Hohenzollern-Sigmaringen se trage și Dinastia Regală a României : Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I.

Preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune -Ovidiu Miculescu a subliniat istoria comună a Casei Regale şi a Radioului Public:

„ În 1928, când profesorul Hurmuzescu a lansat această societate, România era una dintre primele 3-4 ţări din Europa care reuşiseră această performanţă. Actul de înfiinţare al  Radioului Public a fost semnat de Regele Ferdinand în octombrie 1926.

 Regele Ferdinand a contribuit esenţial la înfiinţarea radioului public din ţara noastră, prin exprimarea, la Castelul Peleş a acordului scris pentru înfiinţarea Societăţii de Difuziune Radio Telefonică din România,  , la doar şase ani distanţă de primele posturi care au emis – deci, radioul  s-a născut în regalitate – a pornit bine, a traversat perioade grele, războiul, apoi perioada comunistă…, lucrurile n-au fost simple, dar a rămas permanent şi cred că acesta este un lucru fundamental.”

„Radioul a servit unitatea naţională, independenţa naţională, statul român,în fiecare zi” afirmă Principele Radu Duda.

Radio România sărbătoreşte  împreună  cu Casa Regală cei 150 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credință față de țară. În decursul ultimelor stagiuni, la începutul lunii mai, în programul de concerte de la Sala Radio se regăseşte un eveniment extraordinar: Concertul Regal, prezentat de Orchestra Naţională Radio în onoarea zilei de 10 mai – sărbătoare a regalităţii în România.Această seară de gală la Sala Radio a fost onorată, şi în acest an, de prezenţa unor reprezentanţi ai Familiei Regale a României, ambasadori, membri ai corpului diplomatic şi personalităţi ale vieţii culturale.

În contextul evenimentelor dedicate regalităţii în România, în deschiderea Concertului Regal, în foaierul Sălii Radio, a avut loc, pentru al treilea an consecutiv, o lansare de carte dedicată Familiei Regale a României.

Volumul Anul Regal, publicat sub îngrijirea profesorilor ieşeni Daniel Şandru şi Alexandru Muraru, la Editura Adenium reprezintă un jurnal al Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României şi de la promulgarea Constituţiei din 1866.

La acest eveniment au luat cuvântul Alteţa Sa Regală Principele Radu, Ovidiu Miculescu – Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Daniel Şandru – director al Revistei „Timpul”, Alexandru Muraru – doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Doru Tompea – rectorul Univeristăţii „Petre Andrei” din Iaşi, jurnaliştii Ovidiu Nahoi şi Liviu Mihaiu şi Denise Theodoru – moderatorul evenimentului.

Ca de fiecare dată, Concertul Regal s-a deschis cu Imnul regal al României, compus de Eduard Hübsch şi a continuat cu un repertoriu aparte.

Radio România Reşiţa contribuie emoţional  cu prilejul sărbătoririi Coroanei Române la 150 de ani, printr-o sinceră  reverenţă adusă  de oameni ai Cetăţii , dar şi de dirijorul Corului Regal din Bucureşti. În exclusivitate pentru ascultătorii noştri , invitaţii postului Radio România Reşiţa, au vorbit despre semnificaţia acestei zile, despre Casa Regală ,aşa cum a fost şi este de 150  până în prezent , în spiritul românesc!.

Felician Velinirovici-cercetător dr. la  Muzeul Banatului Montan  din judeţ, ne-a mărturisit :

„Aş spune că din păcate ziua de 10 mai, cu dubla ei semnificaţie , constituie un prilej de sărbătoare pentru familia regală şi pentru simpatizanţii ei, pentru nostalgicii monarhiei româneşti, şi asta din cauză că peste 40 de ani în  regimul  comunist , semnificaţia zilei de 10 mai a fost ocultată în mod deliberat de către autorităţile comuniste de la Bucureşti , atât în discursul public, cât şi în manualele de istorie,ceea ce este un aspect important.

În memoria colectivă a românilor ,10 mai a însemnat nu doar Ziua Independenţei , cât şi Ziua Regelui românilor. În fapt , ziua de 10 mai are o triplă semnificaţie:În ordine cronologică reprezintă data intrării în Bucureşti  a Principelui Carol i de  Sigmaringen, urmată de proclamarea lui ca domnitor şi independenţa statului unitar român.

Domnia Regelui Carol I ,s-a  întins pe o perioadă de 48 de ani-cu un an mai mult decât Stefan cel Mare- a fost cea mai lungă şi cea mai stabilă domnie din întreaga noastră istorie cu consecinţe remarcabile asupra dezvoltării moderne a societăţii româneşti”

 

Erwin Josef Ţigla – Preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Banatul de Munte, editor şi scriitor,  şi-a început confesiunea cu mărturii de suflet:

„Data de 10 mai reprezintă un moment de răspântie în istoria României moderne. Tot ceea ce s-a întâmplat în cei 150 de ani , putem  să fim în mare parte satisfăcuţi , pentru că îndeosebi până la venirea şi instaurarea regimului comunist, monarhia a însemnat cel mai înalt punct de sensibilitate al poporului român.

Personal, în urmă cu doar câteva săptămâni, participând la un congres la Opatia, pe malul Adriaticii, în Croaţia, am putut parcurge drumul Carmen Siva, care a poposit în multe concedi estivale în această staţiune elită a Imperiului Austro-Ungar. Astăzi Carmen Silva este omagiată prin acest drum al ei , chiar sunt indicatoare care arată locul de unde porneşte şi unde se termină drumul parcurs de M.S. Pentru biserica evanghelică luterană din Opatia, Carmen Silva a donat o orgă. Regalitatea româneasca nu a însemnat ceva doar pentru poporul român ci şi pentru alte popoare din Europa !”

 

Eduard Dinu , dirijorul Corului Regal aflat sub Înaltul Patrimoniu al Altetei Sale Regale Principele Radu, a declarat pentru Radio Reşiţa:

„Corul Regal este format din oameni frumoşI , tineri muzicieni ,care vor să  facă muzică la cel mai înalt nivel. Suntem cu toţii la început de carieră  şi  avem perspective foarte mari. În calitate de dirijor mă consider o persoană norocoasă,  atât eu cât şi colegii mei din Corul Regal. Membri familiei regale sunt oameni extraordinari , m-au impresionat prin modestia şi simplitatea lor. Pentru Casa Regala din România avem doar gânduri de bucurie şi fericire în suflet. Sunt 150 de ani de când Regele Carol I a depus jurământul de credinţă faţă de ţară şi tot în acelaşi an a promulgat constituţia care definea ţara noastră ca un stat indivizibil sub numele de România ! Nu putem decât să fim fericiţi şi recunoscători familiei regale ! “

 

Şi pentru ca această reverenţă să fie completă, poate cel mai emoţionant mesaj  aparţine unui copil , Alexandra Adam , o elevă  de 7 ani ,care  ne-a  mărturisit:

Bunicul meu se trage din Săvârşin şi eu am fost acolo şi am văzut castelul M.S. Regele Mihai I. Ştiu că a fost obligat să plece din România când a fost foarte tânar. Îi transmit M.S. Regelui Mihai multă sănătate si La Mulţi Ani !

„Copiii și tinerii țării au astăzi o viață fără granițe. În fața computerelor sau călătorind pe cinci continente, fără niciun complex de inferioritate, ei sunt acea parte a României care ne așază la nivel de egalitate cu orice altă țară a lumii.Mulțumesc părinților și profesorilor care, prin sacrificiu personal, dau copiilor lor un viitor așa cum nicio altă generație trecută de români nu a putut avea.Vom avea o șansă în viitor doar dacă ne vom asuma propria noastră răspundere. Nu va veni nimeni de altundeva să ne ofere binele.” Regele României Mihai-I        

„Regii și Reginele au contribuit la crearea României moderne, la construcția societății civile, politicii, economiei, educației și culturii noastre. Ei au servit interesele națiunii cu loialitate, iubire și credință.

Coroana este o parte a identității naționale, iar Regele nostru și țara se găsesc astăzi uniți prin încredere și respect.

Cel mai bun fel de a ne arăta iubirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai este să fim patrioți, să dovedim conștiință civică și să ne respectăm unii pe alții.

Familia Regală va fi mereu alături de români și va continua să facă ceea ce a făcut întotdeauna: să pună umărul la construirea unei Românii demne, stabile și prospere.”

 

 Așa să ne ajute Dumnezeu!

 Margareta Custodele Coroanei române

Actualul Moştenitor la Şefia Casei Regale a României este Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României (jure sanguinis), care va fi de acum ânainte şi va rămâne după decesul Majestăţii Sale Regelui Custode al Coroanei României (ad personam). Actualul consort al Moştenitoarei la Şefia Casei Regale a României este Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României (ad personam)

Epilog:

 „Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie.” — Regele României Mihai-I    

Anca Bica Bălălău

Sursa fotto: Erwin Josef Tigla,

                      Eduard Dinu