[AUDIO] Pompierii cărășeni monitorizează slujbele de Înviere

Aproape toate bisericile ortodoxe din județul Caraş-Severin au fost verificate în ultimele săptămâni de către pompieri. Ei au vrut să se asigure că lăcaşurile de cult sunt dotate cu stingătoare, că au suficiente căi de evacuare şi că instalaţiile electrice funcţionează corespunzator. Preoţii şi angajaţii bisericilor au fost instruiti cum să acţioneze în caz de incendiu, spune purtătorul de cuvânt al ISU Semenic, plutonier major Elena Tarla.

Pentru că în în această seară credincioşii se vor îndrepta în număr mare către lăcaşurile de cult, pompierii cărăşeni recomandă populaţiei, dar şi slujitorilor bisericilor, mănăstirilor şi schiturilor, să asigure şi să vegheze la respectarea principalelor măsuri de apărare împotriva incendiilor. Purtătorul de cuvânt al ISU Semenic, plutonier major Elena Tarla, a dat câteva explicații, la solicitarea Radio Reșița.

Desfăşurarea slujbelor religioase ar trebui făcută în exteriorul bisericilor, iar în situaţia în care acestea se organizează în interior, trebuie luate măsuri pentru limitarea accesului credincioşilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcaşul de cult. Se vor menţine fixate în poziţie deschisă uşile de acces/evacuare în/din biserică şi se vor îndepărta/elimina covoarele/mochetele şi mobilierul (scaune, bănci) din zona centrală a bisericilor, care nu sunt fixate ferm de pardoseală, cu excepţia celor folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase. În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu.

În județul Caraș-Severin sunt 8 biserici ortodoxe în interiorul cărora nu va fi oficiată slujba de Paști. Ele sunt construite din lemn, iar pompierii au recomandat preoților să organizeze ceremoniile religioase în aer liber.

(Sebastian Dragomir)

 

Cele mai citite

Related Articles