[FOTO] Reşiţenii golesc rafturile magazinelor în preajma Sărbătorilor Pascale

Paştele este un eveniment important în viaţa românilor. Pentru 3 din 10 români, Sărbătorile Pascale înseamnă timp petrecut cu familia, iar cei care locuiesc departe de familie în restul anului profită de sărbători pentru a veni acasă. Se pare că până în momentul de faţă nu foarte mulţi români se întorc în ţară înregistrându-se o creştere de numai 15% faţă de perioadele normale. Sărbătorile Pascale sunt asociate de majoritatea românilor cu religie si cadouri, de aceea cei mai mulţi merg la biserică pentru a lua lumină şi oferă cadouri celor dragi.Pregătirile sunt o ocazie perfectă ca familia să petreacă timp împreună şi astfel totul devine mai plăcut şi chiar relaxant.Un român alocă în medie 500 de lei pentru toate cheltuielile legate de Paşte. Deşi se poate observa o creştere uşoară a venitului faţă de 2015, bugetul alocat pentru Paşte în 2016 continuă să reprezinte o treime din venitul gospodăriei. Masa de Paşte reprezintă cel mai mare impact în bugetul românilor urmat foarte aproape de bugetul alocat pentru cadouri.

Ca în fiecare an în această perioadă, la marile magazine din Reşiţa a fost foarte mare aglomeraţie încă din prima parte a zilei.Se pare că cei mai mulţi nu au învăţat din anii trecuţi şi au lăsat totul pe ultima sută de metri însă sunt şi cei care şi-au făcut cumpărături din timp. Atât la reşiţeni cât si la toţi românii, carnea de miel este unul dintre cele mai consumate alimente alături de ouăle roşii care au devenit un simbol al Sărbătorilor Pascale.

„Mici completări, fructe, legume, bineânţeles miel că suntem carnivori toţi în casă, pască, vin roşu, vin alb, apă minerală, apă plată.

„Nimic nu mai e de cumpărat, finala, asta pentru că s-a întâmplat să venim la Reşiţa că noi suntem din Bocşa.Pentru masa de Paşti în general miel, ouă roşii.”

„Sunt ultimele, am tăiat iedul, am tăiat purcelul.”

„Pe ultima sută că am mai făcut, pregătesc o tocăniţă de iepure.”

Deoarece românii îşi completează listele pentru sărbătoarea pascală şi transformă magazinele in furnicare, supermarketurile şi hipermarketurile au program prelungit astăzi, redus sâmbătă şi luni şi vor fi închise duminică, în ziua de Paşte.

(Alexandru Galbenu)

De același autor

Related Articles