Persoanele cu diabet zaharat din municipiul Reşiţa sunt invitate să participe astăzi, 23 aprilie, de la ora 12:00 la Casa de Cultură, la un simpozion ce are ca temă Neuropatia diabetică şi îngrijirea piciorului diabetic. La această acţiune vor fi prezenţi medici şi profesori universitari din ţară, care le vor prezenta celor interesaţi, cele mai noi tehnici de tratament care există pe piaţă pentru cel mai tăcut duşman al sănătăţii-diabetul. Intrarea este liberă.

teste gratuite diabet (4)

Din păcate numărul bolnavilor de diabet este în creştere în Caraş-Severin. O altă problemă este insulina, care se găseşte tot mai greu în farmaciile din judeţ. Oamenii sunt încontinuare disperaţi, pentru că trebuie să aştepte uneori, zile în şir pentru a intra în posesia acestui medicament care-i ţine în viaţă. Problema însă, se poate rezolva!

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Caraş-Severin cunoaşte situaţia şi sfătuieşte bolnavii să depună reclamaţii. Dacã nu există sesizãri problema nu poate fi rezolvată, a declarat directorul de relaţii contractuale Mirela Zeman. În cazul în care Ministerul Sănătăţii nu va aloca fonduri mai mari programului naţional de diabet şi nu se vor face eforturi pentru ca insulina să se regăsească în farmacii, diabeticii sunt decişi să apeleze şi la Curtea Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului.

La nivel naţional, 2 milioane de oameni au deja această boală, iar 3 milioane au prediabet adică pot dezvolta această maladie dacă nu ţin regim. În judeţul Caraş-Severin peste 11 mii de persoane suferă de diabet şi numărul acestora continuă să crească de la un an la altul, a declarat medicul nutriţionist diabetolog Caius Diaconescu. Diabetul zaharat este principala cauză de orbire, de insuficienţã renală, atac vascular cerebral, infarct de miocard acut neuropatie diabeticã şi picior diabetic.

Daiana Roşca