[FOTO] Iubiţi frumuseţea; ea este umbra lui Dumnezeu în univers!

Vernisajul expoziţiei personale de grafică şi pictură, a artistului plastic Marian Truţulescu,  a reunit  vineri, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, iubitorii artelor plastice din judeţ.

În deschiderea expoziţiei  au  luat cuvântul, criticul de artă prof. dr. Călin Chincea şi criticul de artă Adrian Stepan. Expoziţia cuprinde lucrări de grafică de şevalet şi pictură.

    „Marian Truţulescu pictează  de o viaţă  de om –ÎNGERI-. Este starea lui adevarată pentru că s-a obişnuit cu ei de mic. Probabil a fost un copil angelic. A făcut două  fetiţe cu aceleaşi atitudini estetice. Această expoziţie vorbeşte despre transfigurarea realităţii spre lumea celestă. E o trecere de la realitatea in contururi dure a goticului, o  construcţie ideală care incearcă să  ajungă  spre Dumnezeu într-o aspiraţie  ascensională şi o deschidere către Lumina, o construcţie specifică iluminării.

Îngerii lui Truţulescu  seamănă  cu oamenii, dar nu sunt nici creaturi suprareale fantastice, sunt creaţii ale misterului pe care-l trăim zilnic. Ei sunt tot aşa de vii precum suntem noi. Pentru că această  spiritualitate reprezintă  creaţie vie a naturii umane, a Iubirii faţă  de Om, a iubirii faţă  de întreaga cultură  pe care omul a creat-o”, ne-a mărturisit criticul de artă prof. dr. Călin Chincea.

Artistul plastic Marian Truţulescu, a avut peste 40 de expozitii personale, colective şi de grup, în Romania şi  peste 80 de  participări la Saloane Internaţionale, Bienale, Trienale, Expoziţii Internaţionale (colective şi de grup).Vădit emoţionat, artistul ne-a spus, printre altele „Am reuşit să prezint publicului reşiţean şi lucrări de pictură, ceea ce pentru mulţi este o noutate, dar şi pentru mine. Sunt primele lucrări în ulei si acryl şi consider că  am lăsat o impresie bună, după prima vedere. Este o expoziţie care va fi itinerantă,  prima oprire va fi la Timişoara, după  care vor urma şi alte oraşe. Sunt onorat de prezenţa unui public numeros, care a ales să vină  astă  seară  la vernisajul meu.

Arta este o manifestare a adoraţiei pentru miracolul realităţii, spunea  regretatul pictorul  Sabin Bălaşa, iar arta lui Marian Truţulescu, caută  şi păstrează mereu o bucată de cer deasupra vieţii pentru a ne proteja  şi pentru a ne invăţa să iubim  frumuseţea; ea este umbra lui Dumnezeu în univers.

 De la Platon ştim că “Frumosul e un frumos ce trăieşte de-a pururea, ce nu se naşte şi piere, ce nu creşte şi scade; ce nu-i într-o privinţă frumos, într-alta urât; câteodată da, alteori nu; pentru unii da, pentru alţii nu. Frumos ce rămâne el însuşi pentru sine, pururea identic sieşi ca fiind un singur chip; frumos din care se împărtăşeşte tot ce-i pe lume frumos, fără ca prin apariţia şi dispariţia obiectelor frumoase, el să sporească, să se micşoreze ori să îndure o cât de mică ştirbire”.

Pictura, arta în general, rămâne  varianta exclusivistă a unui grup de oameni valoroşi reşiţeni care îşi dau întâlnire, ori de câte ori au acest emoţionant privilegiu. Un privilegiu, pe care câţi mai mulţi  oameni  ar trebui chiar să-l  caute. Reşiţa are acest privilegiu, oameni de cultură, din toate domenile, care-şi pun harul lor în slujba şi pentru verticalitatea spirituală a oraşului de pe Bârzava. Marian Truţulescu este unul dintre ei, un artist care prin creaţia sa, vorbeşte lumii despre oraşul nostru, un om care face din arta sa  o emoţionantă  colaborare între Dumnezeu şi noi. Iată  de ce ar trebui să iubim arta. Ea procură acelora care vor să-şi  echilibreze viaţa, calmul, împlinirea morală şi chiar sănătatea.

Marian Truţulescu a  prezentat   lucrări  în  25 de muzee sau colecţii  publice: China (Beijing), Grecia, Malaezia, SUA (Modesto California), Italia (Milano), Rusia (St. Petersburg),  Polonia, Franţa, Republica Cehă, Serbia (Beograd), Bulgaria (Ruse), România, Portugalia.

Atestat ca grafician heraldist de către Comisia Naţională de Heraldică, a realizat stema a 23 de localităţi din România.

În prezent Marian Truţulescu, profesor doctor în arte vizuale şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, este profesor la Liceul de Arte „Sabin Păuţa” si lector univ. la Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reșița.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical sustinut de prof. Remus Hosz de la Liceul de Arte Reşiţa.

Anca Bica – Bălălău

De același autor

Related Articles