Mii de migranţi sunt blocaţi în Serbia

Mii de migranţi sunt blocaţi în Serbia. Mulţi dintre ei nu au făcut niciodată un control medical.

În afară de răceală, nu sunt însă probleme majore, după cum spune unul din medicii de la centrul pentru refugiaţi din Adaşevţi, de la graniţa cu Croaţia, unde sunt cazaţi bărbaţi, femei şi copii, majoritatea din Siria şi Irak.

“Mă numesc Maia Şiponia. Am 29 de ani şi sunt medic pediatru. Copiii migranţilor nu au mari probleme. Cei mai mici dintre ei au probleme cu dinţii. Iau medicamentele prescrise şi ne pun tot felul de întrebări.

“Am amenajat pentru copii spaţii de joacă şi facem cu ei tot felul de workshop-uri. Şi noi în cabinet avem foarte multe jucării. Copiii se sperie când ne văd în halate albe, cu stetoscopul la gât. Mai întâi, ne jucăm cu ei şi apoi îi consultăm.

“Îmi place ceea ce fac, deşi la început mi s-a părut complicat. Însă acum m-am obişnuit”, mi-a spus medicul Maia Şiponia.

Info-park în centrul Belgradului

Autorităţile sârbe au amenajat în centrul capitalei, Belgrad, un aşa numit info-park, unde migranţii pot primi informaţii utile, dar şi pachete cu alimente şi îmbrăcăminte.

Ajutoarele sunt distribuite cu ajutorul Crucii Roşii. Am stat de vorbă cu unul din angajaţii centrului.

“Mă numesc Tiana Sjiaric şi lucrez la Info Park, situat în centrul Belgradului. Încă de la începutul crizei din septembrie anul trecut le-am dat migranţilor informaţii, hărţi şi pliante.

“Centrul se închide la ora 18:00, dar dacă vin după, putem să le oferim hrană şi îmbrăcăminte. Le dăm informaţii despre orice, cum să ajungă la graniţa cu Croaţia, de la Sid.

“Patru sute de pachete cu alimente au dat până acum cei de la Crucea Roşie şi în funcţie de asta ne dăm seama câţi migranţi sunt în Belgrad, dar numărul lor este mult mai mare, pentru că nu toţi vin să ia pachetele cu alimente”, mi-a mai spus Tiana Sjiaric.

Sursa: www.romania-actualitati.ro

De același autor

Related Articles