[AUDIO] Băsescu: „motoarele navale construite la Reşiţa crăpau în mijlocul oceanului”

Reșița este cunoscută pe plan mondial ca fiind un producător important de motoare navale. Cu toate acestea, primul marinar al României nu era încântat de calitatea acestor agregate.

Înainte de 1990, la UCM Reşiţa se construiau motoare navale de zeci de mii de cai-putere. Cu acestea a fost dotată toată flota României. Prezent, zilele trecute la Reşiţa, Traian Băsescu a spus că, de nenumărate ori, motoarele cedau chiar în mijlocul oceanului, din cauza unor defecțiuni de fabricație.

„Aici se fabricau motoarele gigantice care propulsau navele de 157.000 de tone, care dădeau săracele vreo 32.000 de Cai Putere, dar aveau o problemă. Vă spun pentru că am suferit pentru ea. Nu nimereați canalele de răcire și mereu la cămășile alea înalte cât un bloc cu patru etaje se fisurau pentru că se făceau canalele de răcire de sus către mijlocul cămășii și de jos, din gulerul cămășii, către gulerul de sus și nu se întâlneau. Noi le primeam date cu vaselină, le montam pe motor și în ocean plesneau. Dar asta e!”

 

Chiar dacă motoarele construite la Reșița s-au mai defectat, navele la timona cărora s-a aflat Traian Băsescu s-au întors întotdeauna acasă. La finalul declaraţiilor sale, fostul preşedinte a încercat să dreagă busuiocul: „așa cum era motorul ăla gigantic, cu defecțiuni, întotdeauna mi-a fost drag. Pentru că e o bucată de pământ românesc de 306 metri lungime care s-a întors întotdeauna acasă!”

(Sebastian Dragomir)

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles