Zece boli care te pot omorî într-o zi

ffff10. FEBRA DENGUE – Aproape 40% din întreaga lume sunt supuse riscului de a avea febra dengue. De la o simplă mușcatură a unui țânțar infectat, victimele pot avea febră de 41 °C , dureri ale musculaturii si hemoragie internă. Acest virus acționează foarte repede, distrugând în mod repetat trombocitele victimei, declanșând insuficiență circulatorie în mai puțin de 24 ore. Majoritatea victimelor se află în zona tropicală. La momentul de față nu există leac pentru această boală.

fffff9. EBOLA – Mai mult de 28.000 de oameni din Africa de Vest au contractat Ebola începând cu anul 2014. La momentul de față nu există leac pentru această boală şi cel puțin 70% din cei afectați vor deceda. Ebola se transmite prin fluide corporale, însă nici unitățile complete de îmbrăcăminte şi de carantină nu pot prevenii 100% infecția. Doar după câteva ore în care virusul este prezent în organism victima suferă de sângerari intense pe nas, ochi, urechi şi rect aducând la starea de deces a victimei.

ffffff8. CIUMA BUBONICĂ – Ȋncepând cu secolul al XIV-lea a ucis 50 milioane de oameni. Pe parcursul ultimului deceniu peste 20.000 de cazuri al acestei boli au fost încă raportate mai ales în America. Animalele sunt la fel de expuse la ciuma bubonică precum oamenii. Boala se transmite prin sânge din muşcatura unei insecte infectate. Din cauza acestei boli 60% dintre cei infectaţi vor muri, chiar şi din prima zi a infecţiei.

fffffff7. ENTEROVIRUS D68 – Este un virus respirator mortal, manifestându-se sub o formă agresivă de poliomielită. Se transmite prin saliva unei alte personae infectate însă se mai poate lua şi de pe prosoape sau mânere de uşi. 691 de persoane au fost infectate din care 5 copii au decedat din cauza acestei boli.

 

kkk6. CHOLERA – Este o boală severă, simptomele fiind dezidratare, vomitături şi diaree. Bacteria atacă intestinul subţire ajungând la dezechilibrarea secreţilor fecale, organismul putând ceda peste noapte. Mai mult de 5 milioane de persoane din întreaga lume sunt estimaţi să sufere de această boală, transmiţându-se din alimente şi apă contaminată. 120.000 persoane mor din cauza acestei boli, în ciuda dezvoltării de vaccinuri şi antibiotice.

h5. MRSA (METHICILLIN RESISTANT STAPHYLOCOCCUS AUREUS) – Majoritatea infecţiilor MRSA apar la persoanele care au fost în spitale sau în alte centre de îngrijire. Atunci când apare în aceste locaţii, este cunoscută sub numele de îngrijire a sănătăţii asociată cu MRSA (HA-MRSA). Infecţiile MRSA de obicei sunt asociate cu procedurile invazive sau dispozitive, cum ar fi intervenţiile chirurgicale, tuburile intravenos sau articulaţiilor artificiale.Un alt tip de infecţie MRSA s-a răspândit în locurile normale, în afara spitalelor, iar primul semn de infecţie este apariţia unui punct fierbinte pe piele. În cazul acestei infecţii factorii de risc sunt locurile aglomerate.

65216794. CEREBROVASCULAR – Arterele care hrănesc creierul pot avea probleme precum cele ale arterelor periferice ale membrelor – se pot obstrua sau se pot îngusta foarte mult. Astfel, pot apărea accidentele vasculare cerebrale, tranzitorii sau permanente.Tipul de intervenții efectuate în cadrul Cardiac Center se adresează, cel mai frecvent, problemelor ce apar la arterele carotide comune sau interne. Acestea constau în curățarea arterei (trombendarterectomie) sau bypass. Obstrucția totală a arterei carotide interne nu se operează, spre deosebire de situația similară de la membre.

k3. CHAGAS – Boala Chagas sau tripanosomiaza americană, este o boală tropicală, parazitoză tropicală cauzată de protozoarul Tripanosoma cruzi. Aceasta este răspândită cel mai frecvent prin intermediul insectelor cunoscute sub numele kissing bugs. Simptomele se schimbă, evoluează pe parcursul infecției. În stadiul incipient, simptomele sunt, în mod tipic, fie absente, fie ușoare și pot include: febră, noduli limfatici umflați, dureri de cap sau umflături locale la locul mușcăturii. După 8–12 săptămâni intervine stadiul cronic al bolii, iar la 60-70% dintre bolnavi nu mai manifestă simptome. La restul de 30 – 40% din cei afectați apar alte simptome între 10 și 30 de ani după infecția inițială. Printre acestea se numără mărirea ventriculelor inimii la între 20 și 30% acest lucru cauzând insuficiență cardiacă. Dezvoltarea megaesofagului sau a megacolonului poate afecta 10% dintre bolnavii infectați.

n2. MENINGOCOCUL (NEISSERIA MENINGITIDIS) – Boala meningococică este o boală acută, potenţial gravă, Neisseria meningitidis. Boala a fost raportată pentru prima dată în secolul XVI.Neisseria meningitidis reprezintă cauza principală de meningită bacteriană şi sepsis în Statele Unite. Aceasta poate cauza şi boli ca pneumonia şi artrita. N. meningitidis reprezintă şi cauza epidemiilor de meningită şi bacteremie în Africa sub-Sahariană. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că boala meningococică a cauzat 171.000 de decese în întreaga lume în anul 2000.Primul vaccin monovalent (grupa C) a fost autorizat în Statele Unite în 1974. În 1978 a fost autorizat un vaccin tetravalent. Vaccinul meningococic conjugat a fost autorizat în Marea Britanie în 1999 şi a avut un impact major asupra incidenţei bolii meningococice de tip C. În 2005, în Statele Unite a fost autorizat pentru prima dată un vaccin tetravalent conjugat.

kkk1.FASCEITA NECROZANTĂ – Este o infecţie necrotizantă progresivă şi rapidă a fasciei şi a ţesutului celulo-adipos subcutanat, cu interesare secundară a pielii dar fara interesare musculară, însoţită de manifestări generale toxice severe. Factori favorizanţi: rezistenţa scăzută a organismului, intervenţii chirurgicale pe organe cavitare abdominale sau pentru supuraţIi toracice, dilacerare anală (fisură anală), intertrigo, traumatisme diverse ale membrelor (înţepături de insecte, eroziuni, etc.), virulentă crescută a germenilor.

De același autor

Related Articles