[FOTO] Halda de deșeuri Sasca Montană, o poveste veche de 20 de ani. Praful afectează culturile și sursele de apă

Halda de deșeuri miniere de la Sasca Montană din Caraș-Severin este primul obiectiv monitorizat de Grupul Ecologic de Colaborare Nera din Oravița, în proiectul Marea Hoinăreală. Prima etapă a proiectului din 2016 a vizat fenomenul de la Sasca Montană care tinde să devină etern, după cum afirmă directorul executiv al GEC Nera, Cornel Popovici Sturza.

”Cu acest prilej, s-a efectuat o campanie de informare a locuitorilor din Sasca Montană. Voluntarii s-au aflat chiar în gospodăriile cetăţenilor, unde au discutat cu aceştia şi le-au oferit pliante cu mesajul campaniei. În urma discuţiilor voluntarilor cu locuitorii din Sasca Montană, aceştia din urmă s-au arătat nemulţumiţi de faptul că praful le afectează gospodăriile dar şi sursele de apă. O altă problemă în zonă în rândul pensiunilor este faptul că poluarea alungă turiştii”.

Cei peste 40 de voluntari din Caraș-severin de la licee din Anina şi Oraviţa s-au deplasat ulterior pe Valea Șușarei, zonă de protecţie intregrală din PN Cheile Nerei- Beuşniţa, unde nu au depistat încălcări majore ale normelor de mediu. Următoarea etapă se va realiza la sfârşitul lunii aprilie pe traseul Valea-Beiului între Podul Beiului şi Cascada Beuşniţa ne-a mai declarat directorul executiv al GEC Nera, Cornel Popovici Sturza. (Cristina Corocan)

De același autor

Related Articles