Ce mâncau românii pe vremea lui Ceauşescu: o jumătate de pâine pe zi, un litru de ulei, un kilogram de zahăr pe lună şi pui de mărimea porumbeilor

O jumătate de pâine pe zi, un litru de ulei şi un kilogram de zahăr pe lună. Aceasta era porţia românilor, stabilită sub regimul lui Ceauşescu. Puii vânduţi la alimentarele comuniste aveau greutatea unui porumbel. Românii îşi făceau pile şi relaţii pentru a căpăta marfa ”pe sub mână”. Proviziile de alimente erau considerate speculă şi se pedepseau cu închisoarea.

Aproape un deceniu, sub dictatura lui Ceauşescu, românii au supravieţuit mâncând cu porţia. Pentru că economia socialistă nu funcţiona prea bine şi Ceauşescu se încăpăţânase să achite în avans datoria externă, s-a impus găsirea unor soluţii pentru a se face economii la buget, iar marea economie s-a făcut luându-se de la gura poporului. Pâinea, zahărul şi uleiul se cumpărau numai pe cartelă şi doar de la alimentarele de cartier. Raţionalizarea pâinii a fost introdusă în 1982 şi a fost pregăitită treptat de comunişti prin adoptarea mai multor legi menite să oficializeze reducerea porţiilor de mâncare.

La data de 19 decembrie 1980 a apărut  „Legea pentru constituirea, repartizarea şi folosirea pe judeţe a resurselor pentru aprovizionarea populaţiei”. Decretul stabilea raţionalizarea consumului de alimente în funcţie de judeţ, iar cartelele la zahăr şi ulei erau diferenţiate pe categorii de populaţie. Primeau raţii mai mari cei de la oraşe şi raţii mai mici ţăranii din mediul rural.

În procesul prin care Ceauşescu intenţiona să reducă alimentaţia românilor la limita supravieţuirii, a urmat programul ştiinţific creat la cererea dicatorului de specialiştii din Comitetul Central. În 1982 a fost inventat ”Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei”, document care stabilea necesarul de calorii, raţiile de mâncare şi inclusiv standardele de greutate ale românilor.

Comuniştii au concluzionat că românii au nevoie doar de 2.700-2.800 de calorii. Pentru asta aveau voie, anual, de cel mult: 60-70 de kilograme de carne şi produse din carne, 8-10 kilograme de peşte şi produse din peşte, 210-230 litri de lapte sau produse din lapte, 260-280 de ouă, 16 kilograme de grăsimi, ulei, margarină, 170-180 de kilograme de legume, 70-90 de kilograme de cartofi, 304 kilograme de legume boabe, 65-95 kilograme de produse din fructe, 22-26 de kilograme de zahăr.

Prin decret, în 1984, s-a adoptat un nou standard alimentar şi mai redus. Românii aveau, anual, dreptul, la 39 de kilograme de carne, 78 de litri de lapte şi 166 de kilograme de legume. Uleiul şi zahărul se dădeau o dată pe lună, raţia fiind de un kilogram.

Cartelele, modalitatea prin care comuniştii controlau porţiile   

Limitarea consumului de alimente a fost controlată de vechiul regim prin introducerea cartelelor. Fiecare familie era arondată unui magazin din cartierul unde avea domiciliul.

Capul familiei se prezenta la gestionarul magazinului cu cartea de imobil pentru a dovedi domiciliul şi cu buletinul pentru a dovedi identitatea şi toate datele erau trecute pe cartelă. ”Câţi membrii locuiau în casa respectivă, atâţia apăreau pe cartelă. Dacă aveau chiriaşi se treceau şi ei. Era important să treci datele reale pentru că primeai alimentele în funcţie de câţi membri apăreau pe cartelă. Nu puteai să minţi pentru că se făceau verificări, exista sectoristul de cartier care ştia tot şi nimeni nu risca să fie sancţionat”, povesteşte Iulica Soare, o vânzătoarea de la Alimentara care funcţiona pe vremea lui Ceauşescu pe strada Alexandru Ghica. Gestionarul magazinului calcula ce raţie revine fiecărei familii, iar alimentele erau date în baza informaţiilor înregistrate la magazin şi trecute în cartelă.

cartela

O jumătate de pâine pe zi

Pentru a induce opiniei publice impresia că raţionalizarea pâinii este o iniţiativă în folosul orăşenilor, Ceauşescu a dat vina pe ţăranii din mediul rural. În buletinele de ştiri, propaganda comunistă acuza ţăranii că vin la oraş şi încarcă zeci de pâini în sacoşe pentru a le duce la ţară că să le dea de mâncare porcilor. Începând cu 1982, orăşenilor li s-a transmis prin canalele media controlate de comunişti că vor primi pâine pe cartelă pentru ca ţăranii să nu poată cumpăra în exces. Cartelele pentru pâine aveau culori diferite, de la oraş la oraş. Fiecare avea dreptul doar la o jumătate de pâine pe zi. ”Cine venea la magazin, venea cu cartela. Fără cartelă nu primea pâine. Cartela avea 30-31 de rubrici, câte zile avea luna şi în fiecare zi bifam când primeau raţia”, explică vânzătoarea.

n unele judeţe cartele se eliberau pentru o lună, în altele pentru trei luni. Aproape un deceniu au supravieţuit românii cumpărând şi mâncând pâine cu raţia pe cartelă. În decembrie 89, cartele au mai fost meţinute două zile după fuga lui Nicolae Ceauşescu.

Uleiul şi zahărul se dădeau o dată pe lună  

O dată pe lună se prezenta capul de familie la Alimentară pentru a ridica zahărul şi uleiul, câte un kilogram pe cap de membru de familie. ”Totul era vrac. Veneau cu sticle pentru ulei şi cu sacoşe de rafie pentru zahăr. Ratia lunară pentru fiecare persoană era de un litru de ulei si un kilogram de zahar si de faina. Se bifa cine şi-a terminat cota pe luna respectivă. Dacă erau două persoane, luau doi litri de ulei şi mai veneau luna următoare”, îşi mai aminteşte vânzătoarea Iulica Soare.

Chiar dacă fiecare îşi primea raţia de ulei, zahăr şi făină, o dată pe lună, chiar şi aşa în zilele în care” se băga ulei” la alimentarele de cartier se făceau cozi.

Pentru puii ”Fraţii Petreuş” se stătea la cozi  

Începând cu 1984, raţia de carne anuală era de 39 de kilograme. Însă nu atât raţia mică de carne era marea problemă, ci mai ales raritatea produselor de origine animală din magazinele comuniste. Pentru că aprovizionarea cu pui întregi se făcea rar, ziua în care se vindeau produsele de carne congelate devenea un eveniment.

”Puii erau de regulă câte doi la pungă. Îi numeam ”Fraţii Petreuş”. Cântăreau cam cât un porumbel. Nu se găseau aproape niciodată, iar în zilele în care se băgau puii, lumea se călca în picioare. Nu îi vindeam la intrarea din faţă, ci la intrarea din spate unde se făcea buluc”, mai spune vânzătoarea din Alexandria.   Pentru a prinde mai multe pungi de pui, membrii unei familii stăteau cu toţii la coadă. ”Se mai întâmpla să vină şi mama şi tata şi copilul să stea separat la rând ca să apuce trei pungi de pui. Unii se făceau că nu se cunosc între ei”, îşi mai aminteşte Iulica Soare.

  Alimente ” pe sub mână”

”O pilă în comunism este mai valoroasă decât o moşie în capitalism”. Acesta era principiul după care românii privaţi de alimente încercau să lege prietenii cu vânzătoarele sau gestionarele de la alimentară. O ”cunoştinţă” la pâine însemna şansa la o franzelă la proaspătă sau mai bine coaptă, o pilă la ”pui” însemna  să afli din timp când se aprovizionează magazinul şi să fii primul la coadă. Pe lângă avantajele de acest gen, românii înfometaţi de pe vremea lui Ceauşescu puteau obţine alimente ”pe sub mână” dacă aveau pile şi relaţii la depozitele unde ajungea marfa de la stat. ”Cine avea cunoştinţe mai făcea rost de cafea, portocale, ciocolată sau bomboane, chestii care rar ajungeau la magazin pentru că de obicei se distribuiau pe pile şi relaţii direct din depozit. Conta să cunoşti pe cineva, conta mai mult decât să ai bani, că şi dacă aveau bani, nu aveai ce să iei cu ei”, îşi mai aminteşte lucrătoarea în comerţul din vremea lui Ceauşescu.

Sarmale din salam cu soia, tort de biscuiţi şi pâine încălzită la aburi

Sub Ceauşescu, românii au inventat reţete alimentare de sărăcie. În lipsa cărnii de porc, sarmalele se umpleau cu salam tocat de soia, care se găsea la discreţie în galantare. În lipsa cărnii de pui, lângă cartofii prăjiţi românii se obişnuiseră să pună salam prăjit. Cum raţia de ouă nu permitea românilor de la oraş să prepare prea des prăjituri în casă, biscuiţii de casă tocaţi erau substitut pentru blaturile de tort sau prăjituri.

Românii găsiseră soluţie şi pentru frăgezirea pâinii vechi de la alimentară. Franzela se ţinea desupra aburilor până se înmuia şi căpăta o consistenţă aparent proaspătă.

Bananele şi portocalele care apăreau în galantare numai de Crăciun şi de cele mai multe ori necoapte se ţineau înfăşurate în ziar, lângă o sursă de căldură pentru a se coace mai repede.

Sursa> adevarul.ro

13 COMENTARII

  1. Chiar dacă populația suferea,depozitele de alimente, de bunuri de larg consum,de carburanți etc.,erau arhipline !…Un studiu istoric aprofundat,realizat de un grup de cercetători,pe baza unor documente și a unor mărturii ale vremii,relevă faptul că Ceaușescu a fost „intoxicat”(mințit sau indus în eroare)de„câțiva” membrii marcanți ai defunctului Partid Comunist și ai defunctei Securități!Apropos,studiul respectiv a întâmpinat o serie întreagă de opreliști la publicare,fiind chiar retras ,la un moment dat, de pe piață !…Ceaușescu,chiar dacă era vetust,decrepit,încremenit în preceptele ideologice ale unei dogme aberante,a fost,în cele din urmă un patriot,un bun român!…Ceea ce s-a realizat din punct de vedere socio-economic în acea perioadă,evident cu mari sacrificii din partea populației,mai folosim și astăzi!…Conform acordului de la Malta dintre G.Bush-senior și Gorbaciov, Ceaușescu trebuia să plece de la putere,sistemul politic din România trebuia să intre într-un proces de restructurare („perestroika”),dar să rămână în sfera de influență politico-militară și economică a Moscovei!Dar ,cum de regulă, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la piață,revolta populară,pentru„ unii ”neașteptat de radicală din marile centre urbane ale României, împotriva sistemului comunist totalitar,instaurat de Ceaușescu,eveniment dublat mai apoi de destrămarea U.R.S.S.,a condus în cele din urmă la ieșirea țării de sub influența Moscovei și cantonarea ei într-o zonă „gri”!Pe fondul revoltei populare,la a cărei declanșare și-au adus „contribuția”și niște membrii ai unor servicii secrete,direct interesate,a avut loc o lovitură de stat dată de „dizidenți” kominterniști ai defunctului partid,agenți G.R.U și K.G.B.sub acoperire,aflați ,de multă vreme,în „conservare”!Probabil poporul român,sau „corifeii”revoltei populare de amploare au fost…puțin cam neatenți!…După „epoca de aur”a lui Ceaușescu a urmat instaurarea epocii„democrației originale”a lui Ion Ilici Iliescu,după care a urmat epoca „celor 15.000 de specialiști”a lui Constantinescu,urmată de epoca„să trăiți bine!”(bine că mai trăiți!…) a lui Orbecăilă Băsescu și în prezent epoca ”România lucrului(al dracului de)bine făcut”a lui Kraut Ciolannis!… Sunt o multitudine de argumente pentru care,uneori pe bună dreptate,o parte a populației îl regretă pe Ceaușescu!Asasinarea lui și dispariția unor cutume ale regimului totalitar n-au adus bunăstarea scontată! Sistemul economic,de învățământ, de sănătate,de apărare, de odine publică etc.,etc.,după ce au fost falimentate au intrat într-o criză profundă !O serie de obiective industriale,de resurse naționale naturale etc.,etc au fost înstrăinate sau vândute pe mai nimic unor companii multinaționale !Datoria față de creditorii financiari din afara țării depășește o sută de miliarde de euro!Corupția se situează la cote ne mai întâlnite în istoria contemporană a țării! Scara de valori morale și intelectuale este complet răsturnată!Din punct de vedere politic și socio-economic suntem la discreția Uniunii Europene și a Fondului Monetar Internațional!Peste 3,5 milioane de români,segment de populație cuprins între 18 și 45 de ani,au părăsit țara!Suntem tratați ca cetățeni de categoria a doua sau chiar a treia a Europei! suntem conduși de o așa zisă „clasă politică” imbecilă,mega-coruptă și venală!…

  2. Atunci aveam o jumatate de Kg de paine ,zahar si ulei …. acum am voie doar 200 g paine neagra, integrala sau graham …iar zahar , ulei , grasimi, sunt interzise cu desavarsire ….asa ca te intreb : -cand era sau este mai bine ?

    • Acum e mai bine. V-ati obisnuit sa traiti mai rau ca animalele! Fara pretentii de la viata si de la societate. Sunteti complet dobitoci cei care mai faceti vreo comparatie, sau ati facut parte din nomenclatura care era aprovizionata direct la domiciliu, prin curieri, cu de toate.

  3. Criza a fost indusa, tocmai pentru a il submina si inlatura pe Nicolae Ceausescu.

  4. sa inteleg ca se facea foamea … deci toate aceste restrangeri de hrana a fost pana in final benefice pentru populatie? BLOCURI DE LOCUINTE ; METROU… cu ce fonduri sau facut si cum a fost posibil de realizat? Am rabdat dar avem apartamente, metrou etc acum e belsug de toate… dar la capitolul realizari viteya melcului… ce realizari servesc populatiei?… ca vilele si palatele demimnitarilor nu sunt decat pentru ei … era ceausescu cum era dar acesti conducatori fura de mii de ori mai mult ca ei… si fara mila… macar ceausescu a lasat ceva si la popor… metru, blocuri……

  5. “SIFFON” celor care critica perioada in care romanii aveau hrana naturala 100%, se simteau ocrotiti si traiau fara stress. Numai cine nu vroia nu isi cumpara casa, nu statea nimeni pe strada. Toti aveau servici. Garantia laptelui era de cateva ore, acum este de 3 luni, pentru ca nu este lapte, rosiile erau rosii ca si capsunile, acum toate sunt modificate genetic cu inituumul cancerigen, Avem sare cu iod prin lege, punem sarea la supa si iodul fiert in ce se transforma? dar prajit, afumat sau la cuptor? Si Codex Alimentarius? de cand substantele chimice au devenit comestibile? De cand niste neica nimeni vrea sa ne otraveasca. Media de varsta a ajuns in Romania la 47 de ani, dar voi stiti asta deja! Noi am fi vrut sa muncim in tara noastra si sa mergem in concedii in alte tari, nu invers. Acum tara noastra, aflata pe I-ul loc la viteza de depopulare, va fi repopulata de niste mercenari ce vin in Europa in haite. Nu vin familii, vin doar mercenari, golani, analfabeti, fara mama, fara tata, fara nici un Dumnezeu!

    • ADEVARAT,…Era si rau cu multe lipsuri,despre unele se stia pana la un anumit nivel al PCR-ului iar despre altele nu indrazneam sa vorbim decat in familie,ori intre prieteni…Totusi s-au facut o gramada de lucruri bune,am fost chinuiti cu pretul platirii datoriilor tarii Acum sunt multi prea multi hoti,nesimtiti care ne chinuie in folosul lorEXCROCII parvin si prospera,,,,

    • ok….sa o luam in ordine ca tie trebuie sa ti se explice mai multe lucruri…..
      1) in perioada anilor 70-80 era ”hrana naturala” cam peste tot. Si asta nu pentru ca nu se gandisera inca ”RAII PLANETEI” sa ne omoare, ci pentru ca biotehnologia nu exista nici ca stiinta.
      2) garantia laptelui – sincer nu stiu cat era – dar sa zicem ca ai dreptate. Imi amintesc insa ca acele sticle de produse lactate aveau un capac de STANIOL (poleiala), care uneori mai era si spart. Un asemenea produs nu poate fi nicaieri in lume prea mult timp garantat.
      3) nu stiu cata chimie ai facut in scoala, dar probabil nu a fost materia ta preferata. Pot insa sa te lamuresc ca iodul nu fierbe la temperaturi existente in bucataria ta si ca, in principiu, orice substanta prin incalzire ”nu se transforma” in altceva, ci ramane aceeasi substanta.
      4) stiu ca prin ”Dracula paranormal”, ”Click” si alte ziare ”de succes” pe care tu le citesti ti se spune ca acest Codex e o chestie rea, dar adevarul e exact pe dos. Este vorba de o organizatie infiintata in cadrul Natiunilor Unite in 1961 (!!!) tocmai in scopul protectiei sanatatii consumatorilor si a supravegherii corectitudinii comertului cu produse alimentare. Mai simplu pentru tine……TIMP DE 40 DE ANI STATELE VESTICE AU BENEFICIAT DE ACEST CODEX SI AU O SANATATE CUM NOI DOAR NE DORIM.
      5) media de varsta e, conform ultimelor studii, de 40,2 ani, deci nu 47
      Sper sa-ti foloseasca toate aceste lamuriri si poate, in viitor, sa te scoata din nisa stirilor de scandal. Toate bune

  6. Adevarul.ro este un site propagandist si mincinos. In primul rind, nu era chiar asa de rau cum vor unii sa insinueze. Peste congelat si conserve din peste erau din belsug. Taranii vindeau in piete produse agricole. Important este ca NIMENI NU A MURIT DE FOAME. Alimentatia cu soia este deosebit de sanatoasa. In America, consumul de carne mediu anual per capita este de 100 kg. Tot in america, bolile de inima sint principala cauza de decese. In 1982 a avut loc nu rationalizarea ci cresterea preturilor cu 14%. Rationalizarea a inceput in 1985, treptat, existind diferente mari intre judete. (in Calarasi cumparam batoane de salam cu bratul in 1988. Ceausescu a vrut sa plateasca in avans… ULTIMA RATA catre FMI in 1988, dat nu i s-a aprobat, in schimb Polonia si Ungaria au reusit. Astazi se moare de foame si frig cu adevarat in Romania. Azi oamenii sint aruncati in strada de catre stranepotii asazisilor proprietari ai unor imobile. Astazi in Romania exista inechitate, iar guvernele si cei ce le sustin (a se citi “ling in cur”) duc la distrugere totala o intreaqga natiune. Veti vedea in citeva luni unde se ajunge prin ignoranta si abandon de sine. Romania hranea inteaga Europa iar acum importa de acolo produse cu dioxine si MG, dar cui ii pasa? Pentru UE si guvernele criminale nu sintem decit consumatori, adica niste numere, statistici si ceva consumabil daca se manipuleaza cu indeminare.
    PS Daca Ceausescu ar mai fi condus Romania inca 5 ani, eram acum mai bogati si stabili decit Suedia sau Germania.

  7. Este adevarat , dar si cei mai multi aveau congelatoarele pline . si cand spun asta , nu mint sau glumesc !!!!!

    • asa e si pietele se umpleau cind facea vizite ceausescu ,dupa care dispareau toate …de ce ????si cu ce scop se agita partidul in halul asta ……mai tirziu ne-am trezit ca totul era facut ca C sa creada ca poporul are mincare …in 23 -24 dec 89 magazinele erau pline cu de toate si lumea statea sub gloante sa cumpere tot felul de bunatati ….in timp ce asa zisa revolutie se producea membrii de partid dadeau ordine fabricilor sa produca mancare si sa se umple rafturile ……am vazut oameni care carau cirnati olteneste pe brat si dupa git ca numai aveau sacose ,rate si cafea ce sa mai zic de brinzeturi frantuzesti …….nu uitati ca dupa cutremurul din 77 la Coada calului se vindeau cosmetice cum romincele nu avusesera pina atunci …….asa a fost pacalit poporul asta

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles