Ajutoarele de la Uniunea Europeană vin… mai la primăvară

Persoanele cu risc de sărăcie severă care au dreptul la ajutoare alimentare gratuite de la Uniunea Europeană, încă mai au de aşteptat.
Deşi  perioada de depunere a ofertelor s-a încheiat, urmează cea pentru contestaţii, astfel că programul nu poate începe. După cum a declarant recent subprefectul judeţului Caraş-Severin, Sebastian Purec, imediat ce se dă undă verde, va porni şi distribuirea alimentelor, cel mai probabil după mijlocul lunii martie, în mai multe tranşe. Prefectura a verificat până acum locurile de depozitare şi listele cu persoanele îndreptăţite să le primească.
Din acest an, de aceste ajutoare vor beneficia şi persoanele ale căror venituri pe membru de familie nu depăşeşte 450 lei/lunar, altele decât cele care beneficiau până acum de aceste drepturi.
Este vorba de persoanele singure sau familiile care, din anumite motive, nu beneficiau de venit minim garantat conform legii 416.
Totuşi, până la această oră nu se poate spune cu certitudine câte astfel de persoane din Caraş-Severin corespund cerinţelor- a mai spus Sebastian Purec.
Se estimează că datorită introducerii acestei categorii de beneficiari, în Caras-Severin  ar avea  dreptul la astfel de ajutoare aproape 48.000 de persoane, cu circa 1.300 mai multe ca anul trecut.
Produsele acordate în cadrul programului  sunt produse alimentare de bază: făină, ulei, mălai, zahăr, în 2014 fiind distribuite inclusiv conserve de carne de porc şi vita, pate de ficat şi paste făinoase, valoarea totală a acestora fiind de circa 300 lei.

Beneficiarii de ajutoare alimentare acordate de Uniunea Europeana sunt  pensionarii din sistemul de stat sau cei care primesc indemnizaţie socială pentru pensionari cu pensii mai mici de 400 lei, persoanele cu handicap gradul I sau II, şomeri în plată, beneficiari ai ajutorului social conform Legii 416, familii beneficiare de alocaţii pentru susţinerea familiei, precum şi alte categorii de persoane, printre care veteranii de război şi văduvele acestora, eroi ai Revoluţiei ori persoane persecutate politic în timpul regimului comunist.

Conform hotărârilor , distribuirea ajutoarelor alimentare nu se va mai face pe baza unui tichet personal, aşa cum a fost cazul în 2014, ci pe liste întocmite de primării cu sprijinul instituţiilor desemnate. Ideea distribuirii pe baza tichetelor individiale transmise prin poştă catre beneficiari  a fost un adevarat fiasco. Asta nu doar prin prisma faptului că unii potenţiali beneficiari nu au primit tichetele, dar şi pentru că distribuirea s-a facut cu foarte mare întârziere. Astfel că  distribuirea se va face pe baza de buletin de identitate, conform listelor ce vor fi întocmite direct de primarii. Dupa finalizarea listelor de beneficiari, daca vor mai apare persoane care se încadreaza în prevederile legii privind acordarea acestor ajutoare alimentare , ele vor fi înscrise pe liste suplimentare.(Daniela Tudor)

Cele mai citite

Related Articles