Serbia va permite intrarea a cel mult 3.200 de migranţi zilnic pe teritoriul ei, la fel ca Austria

Serbia va aplica aceleaşi măsuri privind tranzitul migranţilor pe care le-a decis şi Austria, a anunţat guvernul de la Belgrad, transmite agenţia EFE.

Hotărârea a fost luată după ce autorităţile de la Viena au decis să plafoneze la cel mult 3.200 numărul migranţilor care vor putea intra în fiecare zi pe teritoriul Austriei şi care doresc să-şi continue mai departe călătoria către alte state europene unde intenţionează să ceară azil.

‘La fel cum a acţionat Austria va acţiona şi Serbia’, a declarat ministrul sârb al muncii, Aleksandar Vulin. El a amintit că dacă Austria, sau oricare altă ţară aflată pe ruta Balcanilor, doreşte să reducă numărul migranţilor pe care-i acceptă să-i traverseze teritoriul, guvernul de la Belgrad va proceda în mod identic şi la fel se va întâmpla cu orice altă decizie pe care ar lua-o respectivele ţări în privinţa migranţilor.

Începând din luna iunie 2015, peste 600.000 de migranţi, proveniţi mai ales din ţările arabe şi asiatice, au trecut graniţa Serbiei. Dar numărul celor care au cerut azil în această ţară este neglijabil, cei mai mulţi continuându-şi călătoria către statele dezvoltate din vestul Europei, mai ales Germania.

În prezent în Serbia intră în fiecare zi între 2.500 şi 3.000 de migranţi, dar se estimează că numărul lor va creşte şi mai mult odată cu terminarea iernii.

Migranţii pornesc de pe coasta turcă a Mării Egee folosind bărci pneumatice şi debarcă în insulele greceşti. Cei mai mulţi se opresc pe insula Lesbos, situată la circa 20 de kilometri de Turcia, iar de acolo sunt transportaţi organizat de autorităţile greceşti cu feriboturile către portul Pireu, la Atena, şi apoi către graniţa cu Macedonia, de unde îşi continuă călătoria prin Europa pe ruta Balcanilor.

Guvernul de la Viena a precizat că plafonul intrărilor zilnice se va aplica începând de vineri. În plus, Austria a limitat la cel mult 80 numărul zilnic al migranţilor pe care-i acceptă să depună cereri de azil. AGERPRES

Cele mai citite

Related Articles