Felcsút – un Scorniceşti unguresc

pancho arena

Comuna Felcsút din Ungaria a beneficiat în timpul mandatului Guvernului Orbán de investiţii deosebit de generoase.

S-a construit un stadion de fotbal – Pancho Arena – cu 3900 de locuri (de trei ori mai mulţi decât locuitorii comunei) şi două terenuri de fotbal pentru antrenamente.

Toate acestea vor fi încălzite. Acum se constrieşte o centrala termică una din cele mai mari din ţară.

Aceasta va asigura ca elevii Academiei de Fotbal „Puskás Ferenc”, a cărei sediu este tot la Felcsút să poate să se antreneze şi în sezonul rece.

Nu va fi însă o centrală termică oarecare. Ea se va construi în stilul care l-a consacrat pe celebrul arhitect Makovecz Imre (care s-a inspirat din forma corturilor triburilor maghiare care au venit în Bazinul Carpatin).

Recent Federaţia Ungară de Fotbal a anunţat că intenţionează construirea unei săli polivalente tot la Felcsút.

Mica localitate Felcsút – situată la 40 de km. de Budapesta se poate mândri şi cu o cale ferată cu linie îngustă care în curând va fi inaugurată.

Trenurile vor circula deocamdată între parcul dendrologic din Alcsút, Arena Pancho şi Academia de Fotbal „Puskás Ferenc”, dar se vorbeşte din ce în ce mai mult despre posibilitatea prelungirii acestei linii, până la oraşul Bicske, sau chiar până la Budapesta.

Se ştie însă foarte puţin despre costurile acestor investiţii. Guvernul refuză să dea informaţii la întrebările presei, susţinând, că lucrările nu sunt executate din bani publici.

Într-adevăr sursa finanţării vine din ofertele firmelor particulare (potrivit unei legi din Ungaria, firmele pot direcţiona o parte din impozitele lor datorate statului direct către anumite investiţii ţintite).

În mod surprinzător foarte multe societăţi au preferat sponzorizarea investiţiilor sportive la Felcsút.

Faptul că Felcsút este localitatea de naştere a premierului Orbán Viktor, probabil este doar o întâmplare, fără nici o legătură cu dezvoltarea spectaculoasă a comunei.

 www.romania-actualitati.ro
Foto: facebook.com/PFLAhu

De același autor

Related Articles