22 de curiozități despre Crăciun

jocuri-cu-mos-craciun

Chiar dacă va fi un Crăciun fără zăpadă nu trebuie să uităm de această sărbătoare magică. Așa că luați un loc lângă brad, chemați copiii sau nepoții lângă voi și descoperiți magia Crăciunului acum în preajma acestei zile. Iată o listă cu cele mai interesante și amuzante „curiozități”.

 – În Montreal, Canada, există o adresă oficială a lui Moș Crăciun, unde nu doar primește scrisori de la copii, ci și răspunde acestora. Această adresă a luat naștere oficial în anul 1983, după ce timp de 9 ani, poșta locală primea o sumedenie de scrisori dedicate Moșului, iar angajații oficiului răspundeau în numele Mosului, pentru a nu-i dezamăgi pe cei mici.

 – Știai că pentru a putea fi folosit pe post de pom de Crăciun, un brad are nevoie de aproape 10 ani ca să crească?

 – Expedierea felicitărilor de Crăciun este o tradiție puternic impământenită în toate colțurile lumii. Felicitările decorate cu simboluri de sărbătoare surprind foarte bine spiritul și veselia acestei sărbători. Prima felicitare de Crăciun din lume a fost tipărită în anul 1846, la Londra.

 – Celebrul costum rosu al lui Moș Crăciun a fost creat de către un caricaturist pe nume Thomas Nast, in anul 1860.

 – Iți vine să crezi că celebrarea Crăciunului a fost interzisă, în anul 1552, în Anglia, de către puritani? Obiceiul a fost reluat abia în 1660, odată cu instalarea în tron a lui Charles al doilea.

 – Dacă te-ai întrebat vreodata care este poporul sau țara care a avut minunata idee a împodobirii bradului de Crăciun, să știi că Germania a avut această idee strălucită.

– Cel mai popular colind din lume nu este “Silent Night” sau “Jingle Bells”, asa cum considera foarte multă lume, ci “White Christmas”, cântat de către Bing Crosby. “Silent Night” rămâne totuși cel mai cântat colind din lume.

 – Data oficială a Craciunului a fost stabilită prima oară pe 25 decembrie în anul 350 e.n, de către episcopul Romei, Papa Julius I.

– Roșul, verdele și auriul sunt considerate culori tradiționale de Crăciun. Verdele simbolizeză viața și renașterea, roșul este asociat cu sângele lui Hristos, în timp ce auriul este considerat simbolul luminii și bogăției. Tradiția spune că cele trei nuanțe trebuie să se regăseacă în podoabele alese pentru decorararea pomului de Crăciun.

– Conform tradiției, împodobirea pomului de Crăciun trebuie să aibă loc în noaptea dinspre 24 și 25 decembrie. În multe țări, incă se consideră că Moș Crăciun este cel care aduce bradul copiilor.

 – Bradul împodobit trebuie păstrat până la Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, pentru ca prosperitatea să abunde în casă tot timpul anului.

 – Ai văzut probabil că, în multe zone ale țării, casele sunt decorate cu crenguțe de brad. Potrivit tradiției, crenguțele simbolizează bucuria, sănătatea și longevitatea.

 – Beculețele pentru pomul de Crăciun au fost inventate de catre Edward Johnson. În 1882, acesta inventează prima instalație electrică pentru brad.

 – Se spune ca nasul roșu al lui Rudolph, renul care conduce săniuța lui Moș Crăciun, are rolul de a lumina traseul pe care îl parcurge Moșu’ în noaptea de Ajun.

 – Moș Crăciun este o variantă mai nouă a lui Moș Nicolae. Sfântul Nicolae era un episcop cu suflet mare, care împărțea daruri copiilor sărmani din satul în care locuia.

 – Încă nu se știe exact cum a apărut imaginea modernă a lui Moș Crăciun, îmbrăcat în roșu, cu burtica și barba albă, însă există cel puțin două variante. În prima variantă, se pare că imaginea de bătrânel grăsuț, cu barba albă și costum roșu a fost inspirată din celebrul poem “A visit from St. Nicholas”, cunoscut și ca “The night before Christmas”, publicat în 1823. Cealaltă variantă alocă meritul acestei imagini moderne a Moșului reclamelor celei mai celebre companii de cola din lume.

 – Beteala cu care se împodobește pomul de Crăciun și se decorează casa de sărbători a fost inventată în anul 1610, în Germania, de catre o persoană rămasă anonimă. La acea vreme, era confecționată din argint pur.

– Specialiștii au făcut tot soiul de calcule și au descoperit că dacă fiecare copil din lume și-ar dori de la Moș Crăciun o simplă ciocolată de 100 de grame, sania acestuia ar cântări în jur de 240 de tone și ar avea nevoie de mai mult de 1000 de reni pentru a o deplasa în toate colțurile lumii.

 – Deși cele mai multe tări ale lumii considera că mâncarea preferată a lui Mos Crăciun este laptele cu biscuiți sau fursecuri, unele regiuni au alte păreri. De exemplu, locuitorii Irlandei asteaptă Moșul cu o halbă de bere Guiness, băutură traditională a țării. În Suedia, copiii așează budincă de orez lângă brad, pentru a-l ospată pe Moș. În alte zone ale lumii, se lasă chiar și morcovi pentru renii săniuței. Acum înțelegem de ce are Moșu’ burtica atât de mare, nu-i așa?!

 – În ciuda faptului că se consideră că pe 25 decembrie sărbătorim nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, nu există nicio mențiune în Biblie care să confirme această dată. Dimpotrivă, cei mai mulți istorici consideră ca Iisus s-ar fi născut, de fapt, primăvara.

 – Moșul este nevoit să parcurgă, în noaptea de Ajun, aproximativ 600 de milioane de kilometri pentru a putea împărți cadourile copiilor care îl asteaptă în întreaga lume. Moșul lucrează 31 de ore în acea noapte, întrucât ține cont și de diferența de fus orar.

 – Se spune că Moș Crăciun intră pe hornul casei pentru a lăsa cadourile pentru copiii cuminți sub brăduț. Tradiția însă spune că, de fapt, Moșu’ se strecoară în case pe ușa din față, care trebuie lăsată descuiată. Daca te intrebi cum de încape prin cele mai mici și înguste cotloane ale caselor, află că are puterea magică de a se transforma  într-un elf, care se poate strecura rapid peste tot, la nevoie.

Sursa : Copilul.ro

Foto : jurnalspiritual.eu

De același autor

Related Articles