Mii de euro pentru micii fermieri din Caraş-Severin

ferma

Fermierii pot primi 15.000 de euro pentru a intra pe piaţă cu producţia proprie.

Doar până la sfârşitul lunii mai pot fi depuse la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale cererile de proiect prin care fermierii cărăşeni pot accesa fonduri europene pentru sprijin privind dezvoltarea fermelor mici. Fermierii mai au la dispoziţie doar o săptămână pentru a solicita fondurile nerambursabile pentru îmbunătăţirea managementului exploataţiei agricole şi pentru orientarea spre piaţă a acesteia.

Solicitanţii fondurilor europene trebuie să respecte următoarele criterii de eligibilitate: să aibă drept de proprietate sau de folosinţă pentru o exploataţie agricolă care intră în categoria de fermă mică, să aibă cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii cererii de finanţare, să aibă minimum zece clase absolvite şi să se încadreze într-una din formele de organizare: persoană fizică autorizată sau societate cu răspundere limitată, precum şi să se încadreze în categoria microîntreprinderilor şi să deţină o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 8.000  şi 11.999 S.O. (valoare producţie standard).

Banii europeni se acordă pentru o perioadă de maximum 3 ani pentru fermele agricole şi 5 ani pentru sectorul pomicol şi este de 15.000 de euro, procentul de finanţare nerambursabil fiind de 100%.

Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se va acorda sub formă de primă, în două tranşe: 75% din cuantum la semnarea deciziei de finanţare şi 25% după implementarea corectă a planului de afaceri. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles