[VIDEO] Peste 120 de morţi la Paris în urma unui atentat fără precedent. Franța își închide granițele

Firefighters and police officers gather in front of the offices of the French satirical newspaper Charlie Hebdo in Paris on January 7, 2015 and treat victims, after armed gunmen stormed the offices leaving eleven dead, including two police officers, according to sources close to the investigation. AFP PHOTO / PHILIPPE DUPEYRAT

update ora 06.00

Opt militanţi au fost ucişi în timpul atacurilor de la Paris, susţin surse ale anchetatorilor. Investigaţiile se află în curs de desfăşurare, pentru a determina dacă există alţi complici ai atacurilor, care nu au fost descoperiţi, susţin surse din cadrul Procuraturii. (AFP)

update ora 05.00

În urma atacurilor de la Paris, peste 200 de persoane au fost rănite. 80 dintre acestea sunt în stare gravă, susţin surse ale securităţii. Un martor susţine că în timpul atentatului de la Bataclan, atacatorii strigau: “Este vina lui Hollande, nu ar fi trebuit să intervină în Siria!” şi lansau focuri de armă, fără oprire. Conform aceluiaşi martor, atacatorii, despre care afirmă că erau în număr de trei, erau dotaţi cu grenade şi arme puternice, precum Kalashnikov. Pierre Janaszak, în vârstă de 35 de ani, a reuşit apoi să se salveze, ascunzându-se într-o toaletă, din care a putut auzi conversaţii ale atacatorilor, care păzeau ostaticii, în număr de 20, după spusele acestora. La un moment dat, autorii asediului au negociat cu poliţia, printr-o fereastră. O dată cu pătrunderea poliţiei în incintă, s-au auzit focuri de armă şi explozii puternice. Ofiţerii de poliţie au pătruns în toalete şi au eliberat ostaticii ascunşi.

update ora 03.30

Şeful statului francez a convocat în această dimineaţă, la Paris, un consiliu de apărare şi şi-a anulat deplasarea la Summitul G20 din staţiunea turcă Antalya. Între timp, au continuat să vină mesaje internaţionale de sprijin. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, prin vocea purtătorului său de cuvânt, a denunţat atacurile ca fiind împotriva umanităţii şi a valorilor universale. Şi Rusia a condamnat “atentatele odioase”. Italia plânge pentru victimele de la Paris şi se uneşte la durerea fraţilor francezi. “Europa rănită la inimă va şti să reacţioneze faţă de actele de barbarie”, este mesajul transmis în această noapte preşedintelui François Hollande de premierul italian Matteo Renzi.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianţa va fi solidară cu Franţa în lupta împotriva terorismului, în urma atacurilor de la Paris. “Sunt deplin şocat de atacurile îngrozitoare care au avut loc la Paris astăzi. Gândurile mele se îndreaptă către familiile victimelor, către toţi cei afectaţi şi către poporul francez”, a declarat Stoltenberg. “Suntem uniţi şi puternici în faţa terorismului. Terorismul nu va învinge niciodată democraţia”.

update ora 03.00

Yasmin, o tânără care s-a aflat în sala Bataclan, a declarat pentru postul de televiziune BFM: „Am văzut doi bărbați. Cel mai mare a spus: ”ce căutați în Siria? Acum veți plăti”. Apoi au deschis focul. Am văzut oamenii cum cădeau pe jos, în jurul meu. Am fost împușcată în picior. A fost un carnagiu. Nu am mai văzut niciodată atâția oameni morți în jurul meu”, a povestit ea plângând în hohote.

update ora 02.30

Preşedintele francez, François Hollande, a mers în cursul nopţii în apropierea sălii de spectacole Bataclan, unde aproximativ o sută de persoane şi-au pierdut viaţa după un atac urmat de luarea de ostatici, au informat surse de la Palatul Elysee, potrivit AFP. Însoţit printre alţii de premierul Manuel Valls, ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, şi de ministrul justiţiei, Christiane Taubira, şeful statului a făcut o analiză a situaţiei cu şeful echipelor de pompieri şi al Serviciului de ajutor medical de urgenţă.

update ora 02.00

Aproximativ 100 de persoane au fost ucise la sala de concerte din Bataclan, din centrul Parisului, şi 40 de oameni au murit în alte zone din interiorul şi împrejurimile Parisului în mai multe atacuri, a declarat o oficialitate de la Primăria Parisului, citat de Reuters.

update ora 01.30

Autorii atacului de la sala de spectacole Bataclan din Paris au tras direct în multime strigând “Allah Akbar”, a relatat un martor, intervievat de postul de radio France Info, transmite AFP. “Impreună cu mama mea am reușit să scap din Bataclan (…), am evitat focurile de armă, erau o mulțime de oameni peste tot pe jos”, a povestit tânărul, pe nume Louis, potrivit postului de radio. “Niste indivizi au venit, au inceput sa traga de la intrare”, a continuat el. “Au tras direct in multime strigand “Allah Akbar”, cu arme automate cred”, a mai spus el.

update ora 01.00

Zeci de oameni au fost ucişi în mai multe atacuri care au avut loc vineri seară la Paris, potrivit postului francez de televiziune BFM. Mai multe explozii au fost auzite în apropierea stadionului unde se disputa o partidă amicală de fotbal între Franţa şi Germania, iar mai multe persoane au fost luate ostatice într-o sală de concerte.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a decretat stare de urgenţă pe întreg teritoriul Franţei şi închiderea frontierelor ţării, informează AFP şi EFE. Potrivit presei franceze, ultima dată când autorităţile au decretat stare de urgenţă a fost în urmă cu 10 ani, în timpul violenţelor care au avut loc la periferia pariziană. Preşedintele Hollande a vorbit de existenţa a ‘zeci de morţi’ în urma unor atacuri teroriste ‘în desfăşurare’, pentru a căror neutralizare a cerut întăriri militare. ‘Atacuri teroriste de o amploare fără precedent sunt în curs în aglomerarea pariziană. Există câteva zeci de persoane ucise (…) este o grozăvie’, a spus Hollande, vizibil marcat. Preşedintele francez a mai adăugat că ‘au fost mobilizate toate forţele posibile pentru a-i neutraliza pe terorişti şi pentru a asigura (securitatea) tuturor cartierelor’. Totodată, după primăria Parisului, şi prefectura a recomandat sâmbătă pe contul său de Twitter persoanelor care se află în regiunea pariziană ‘să evite să iasă din case, cu excepţia cazurilor de maximă necesitate’, după atacurile simultane din Paris. Prefectura a mai recomandat ‘instituţiilor care primesc public să-şi întărească supravegherea la intrări şi să-i primească pe cei care au nevoie de ajutor, să întrerupă manifestaţiile sau evenimentele în curs în exterior’.

Ambasada României la Paris a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor de la Paris se află şi cetăţeni români, informează Ministerul Afacerilor Externe al României.

Raluca Lunculescu, purtător de cuvânt MAE: „Nu există în acest moment nici o confirmare oficială, şi subliniez, oficială, a faptului că cetăţeni români s-ar afla printre victimele atacurilor de la Paris, dar sunt verificări care se derulează, sunt în curs şi vă imaginaţi că în situaţia de faţă din capitala Franţei din această noapte, probabil că şi aceste proceduri vor dura ceva timp până când autorităţile franceze vor putea identifica şi apoi trimite confirmări, dacă este cazul, la misiunile, sunt convinsă, toate, care se interesează de soarta cetăţenilor. Misiunea României la Paris este în legătură permanentă şi noi vă ţinem la curent din momentul în care vom avea noi informaţii”.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]www.youtube.com/watch?v=tiNEqSqTDAs[/youtube]

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]www.youtube.com/watch?v=OeZX9dHHdwY[/youtube]

De același autor

Related Articles