Mentalitate de milițian

poza fripturi
De multe ori mă încearcă sentimentul de lehamite. Orice ai face, oricât te-ai lupta, oricât demult ți-ai dori acea schimbare pentru care zeci de mii de tineri au ieșit săptămâna trecută în stradă, constați inutilitatea luptei tale. Mereu te trezești în fața unui zid, peste care nu poți trece, decât dacă te faci una cu el.
Cele mai multe bancuri care circulă în România sunt cu blonde și cu milițieni. Aceștia din urmă sunt acea specie primitivă de polițiști pe care îi găseai în aparatul de represiune al lui Ceușescu, dotați cu 4 clase și două table pe umăr. După evenimentele din Decembrie 89, eram convins că specia a fost mutată definitiv la muzeu, ori la zoo, unde sunt dați exemplu tinerilor de azi cu specificația AȘA NU. Era de fapt doar o impresie, pentru că mulți dintre ei, școliți la “Noi muncim, noi nu gândim”, au schimbat uniforma și își văd liniștiți de treabă. Care treabă e tocmai aceea de a face umbră degeaba pământului și mult rău celor din jur.
Mai zilele trecute, un astfel de specimen a cerut, cu mult tupeu și nesimțire de la un hoț, pentru că nu știu cum să-i spun altfel unei persoane acuzată de furt calificat, a cerut ziceam o mică atenție: un vin, o apă și-o friptură. De fapt nu una ci 15 fripturi, un bax de vin și unul de apă. Acuma să nu credeți că milițianul nostru e vre-un tablagiu de la Poplaca, sau mai știu eu ce cătun uitat de lume. Nu, el este comisar șef la o circă de poliție din capitală.
Cu câți neuroni trebuie să fi dotat de la mama natură să faci așa ceva, când țara fierbe împotriva corupției, a nesimțirii, a parveniților și a tuturor celor care se comportă exact ca milițianul nostru? Răspuns: cu unul și acela obosit. Dacă de la înălțimea funcției și a gradului ai ajuns să te cobori până acolo încât să ceri un vin și o friptură de la un găinar ca să-l faci scăpat, ce pretenții poți să ai de la subordonații tăi să respecte legea? Cine sunt cei care l-au numit în funcție și pe ce criterii? De competență, de profesionalism, de respect față de lege?
Din păcate astfel de specimene se găsesc în toate domeniile de activitate și din cauza și cu sprijinul lor, s-a ajuns ca politicienii să ia șpagă valize cu bani. Cum să schimbăm doar o clasă politică, un rând de politicieni cu alții, când la nivelurile inferioare se petrec astfel de lucruri. Dacă ar fi fost un caz izolat, aș fi înțeles poate, dar nu e cazul. Ei există, trăiesc printre noi, ne complică existența și ne fac viața grea și amară. Ei sunt cauza pentru care țara nu sepoate dezvolta; ei sunt motivul pentru care politicienii au ajuns să se îmbogățească peste noapte, pentru că provin dintr-un sistem care dă țării astfel de cadre de nădejde.
Speranța mea nu mai e nici într-un guvern așa zis tehnocrat, nici într-unul politic, ci în acea masă de tineri necunoscuți, care prin forța lor și prin dorința de schimbare, mai pot schimba ceva. Atâta doar că prima dată trebuie schimbată acea mentalitate de milițian care există în mulți dintre noi.

Dan Agache

Sursă foto: bgvr.wordpress.com

Cele mai citite

Related Articles