jandarmi-infractiune-silvic

Un tânăr a fost surprins ieri de jandarmii montani din Crivaia în timp ce încerca să trasporte ilegal lemn, din pădurea din zona staţiunii. Întrucât bărbatul nu avea documente legale, marfa a fost confiscată şi predată Ocolului Silvic Văliug, iar cel în cauză este cercetat pentru furt de material lemnos, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin, plutonier major Marius Săndulescu. „Efective din cadrul Postului de Jandarmi Montan Crivaia, pe timpul patrulării pe traseele turistice din zona staţiunii Crivaia, au observat un microbuz care a intrat în pădure. În urma verificării în aplicaţia de date, s-a constat faptul că acest autovehicol nu are documente legale pentru a transporta material lemnos. În urma acţiunii desfăşurate, jandarmii au reuşit să surprindă în flagrant pe numitul M.F., în vârstă de 27ani, care a încărcat în microbuz aproximativ 3 mc de lemn din specia „fag“, în vederea transportării la domiciliu”, menţionează Săndulescu.

Jandarmii vor intensifica misiunile de acest gen şi în perioada următoare, a declarat pentru Radio România Reşiţa, locotenentul Crinu Pavel de la Detaşamentul Mobil.

Începând cu data de 13 iulie 2015, în urma modificării şi completării Codului Silvic prin legea nr.133/2015, ofiţerii şi subofiţerii din Jandarmeria Română au primit competenţa de a constata infracţiuni silvice şi de a efectua controlul circulaţiei materialelor lemnoase. Materialele lemnoase, indiferent de provenienţa lor, se transportă numai însoţite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora. Materialele lemnoase găsite în circulaţie fără documentele specifice de transport, cu documente specifice de transport a căror valabilitate a expirat sau care nu au înscrisă provenienţa legală se confiscă şi se valorifică potrivit legii.

(Sebastian Dragomir)