A început sezonul incendiilor provocate de coşurile de fum

incendiu cos de fum

Statisticile pompierilor arată că 14% din incendiile care se produc în România la gospodării cetăţeneşti au loc ca urmare a coşurilor de fum defecte sau necurăţate. Astfel de incendii a avut loc noaptea trecută în Reşiţa, pe strada Rândul I, dar şi în comuna timişeană Sânandrei.

Pompierii recomandă cetăţenilor să cureţe periodic coşurile de evacuare a fumului pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare, şi să le izoleze termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului. De fapt, nu este o recomandare, ci o obligaţie, spune plutonierul major Romulus Bojinescu, de la Inspecţia de prevenire a ISU Caraş-Severin. „Astăzi nu prea mai sunt coşari şi este foarte important ca cetăţeanul de rând să încerce să îşi cureţe singur cosul de fum, la începutul sezonului rece. În magazine se găsesc acele perii speciale cu care se poate curăţa coşul”, a precizat reprezentantul pompierilor.

Incendiul de la Reşiţa din cartierul Muncitoresc s-a manifestat cu flacără la acoperişul construcţiei anexe, formată din bucătărie şi o cameră de locuit, şi exista pericolul extinderii la casa propriu-zisă. Nu au fost înregistrate victime, iar valoarea bunurilor salvate se ridică la 110.000 lei. Şi la Sânandrei, pompierii au reuşit să lichideze focul, dar tot a ars acoperişul casei pe o suprafaţă de 5 mp.

(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles